چگونه با نوجوانان پرخاشگر رفتار کنیم؟

written by ژاله نوذری 11 مرداد 1397
چگونه با نوجوانان پرخاشگر رفتار کنیم؟

گاهی اوقات بحث و اختلاف نظر بخش مهمی از زندگی خانوادگی (به خصوص در طول سال های نوجوانی فرزندان) را تشکیل و حتی به عنوان یک رخداد معمول در بین اعضا رخ می دهد. اما اگراین امر در خانواده ها بیشتر ادامه یابد ممکن است منجر به پرخاشگری کلامی یا فیزیکی شود. از این رو شناخت راه های رفتار با نوجوانان پرخاشگر ضروری است. بانوی شهر شما را در دستیابی به راهکارهای مهم برای رفتار با نوجوانان پرخاشگر یاری می دهد.

پرخاشگری در نوجوانی

کودک دیروز شما که مطیع و آرام بود امروز به یک نوجوان پر شور و هیجان تبدیل شده و همانطور که نوجوانان شروع به استقلال یابی و هویت یابی می کنند، بسیاری از تغییرات رفتاری را نیز تجربه کرده، که می تواند برای والدین عجیب  باشد. نوجوان مشکلات رفتاری، عاطفی و یادگیری را بیش از مسائل معمول بروز می دهند. آنها ممکن است بارها و بارها رفتارهای خطرناکی مانند خشونت علیه دوستان و اطرافیان، فرار از مدرسه، نوشیدن و مصرف مواد مخدر، صدمه زدن به خود، سرقت یا سایر اقدامات پرخاشگرانه داشته باشند. حتی ممکن است نشانه هایی از مشکلات سلامت روان مانند افسردگی، اضطراب یا اختلالات خوردن را نشان دهند. به همین خاطر تفکیک رفتار سالم از ناسالم در این دوره سنی برای والدین بسیار مهم است.

پرخاشگری در نوجوانی

تغییر ظاهر

رفتار نوجوان معمولی – به روز بودن و حفظ مد برای نوجوانان مهم است. این ممکن است به معنای پوشیدن وسوسه انگیز لباس، رنگ کردن مو و تغییرات نامتعارف مو و آرایش باشد.

علائم هشدار دهنده – تغییر ظاهر می تواند یک علامت خطرنیز باشد به ویژه اگر با مشکلات در مدرسه یا سایر تغییرات منفی در رفتار همراه شود. اگر شواهدی از صدمه زدن به خود و یا کاهش شدید وزن یا افزایش وزن وجود داشته باشد.

افزایش استدلال و رفتارهای سرکش

رفتار نوجوان معمولی – همانطور که نوجوانان شروع به استقلال می کنند، با استدلال می توان سطح شناختی آنان را بالا برد.

نشانه های هشدار – تشدید دائمی استدلال، خشونت در خانه، فرار از مدرسه، درگیری با قانون و … همه رفتارهای پر خطراند که فراتر از حد قانونی علائم نوجوانی هستند.

نوسانات خلقی

رفتار نوجوان معمولی- هورمون ها و تغییرات زیستی اغلب به این معنی است که نوجوان شما نوسانات خلقی، رفتار تحریک پذیر و ناراحتی عاطفی را تجربه و همچنین نوجوان سالم تلاش برای مدیریت احساسات خود می کند.

علائم هشدار دهنده – تغییرات سریع در شخصیت، وابستگی، ناراحتی دائمی، اضطراب یا مشکلات خواب علائم خطر هستند.

به طور کلی، در سنین نوجوانی پرخاشگری بسیار رایج است. بر اساس مطالعات صورت گرفته اکثر والدین از پرخاشگری کلامی و فیزیکی فرزندان نوجوانشان نارحت و گله مند و در صدد یافتن راهی برای کاهش پرخاشگری و یا مدیریت درست آن هستند. تلاش برای کنترل کودکان و نوجوانان پرخاشگر در خانواده امری استرس زاست و بیشتر خانواده ها مایل به شناخت راه کارهای صحیح رفتاری برای مدیریت این شرایط هستند.

نوسانات خلقی

رفتار با نوجوانان پرخاشگر

  • مدیریت خود : به عنوان یک والد موراد زیر را به یاد داشته باشید.
  • والدین الگوی رفتاری فرزندان خویش هستند پس صعه صدر و رفتار شما در ذهن و رفتار آنان تاثیرگذار است.
  • هرگز با خشونت و پرخاشگری فرزند خود مقاله به مثل نکنید، خونسردی و آرامش خود را حفظ نمایید.
  • اطمینان حاصل کنید که به آنها فرصتی برای بیان دیدگاه خود می دهید و به گوش دادن به آنها اهمیت دهید.
  • برقراری ارتباط صحیح با نوجوان : ارتباط مثبت چهره به چهره سریعترین و کارآمد ترین راه برای کاهش استرس و خشم و دستیابی به آرامش و تمرکز سیستم عصبی است. انجام این کار باعث نفوذ بیشتر در نوجوانان شده و روابط پایدار تری را شکل می دهد.
  • آموزش مهارت های رفتاری در زندگی بین اعضای خانواده : والدین می توانند به راحتی زمینه های استدلال مثبت با فرزندان را پیدا و از طریق جلب توجه آنان مهارت های لازم را رشد دهند. برای مثال می توان با تشویق آنان به ورزش زمان خاصی از روز را سپری و روابط مثبتی شکل دهند. والدین در نظر داشته باشند که در دوران نوجوانی، دوستان و همسالان نقش پر رنگتری از والدین ایفا کرده و برای حفظ روابط خانوادگی حتما مهارت رفتاری را بکار گیرند.
  • آموزش کنترل خشم و راه های مقابله با آن : نوجوانان، درست مانند هر کس دیگری، باید یاد بگیرند که خشم خود را کنترل کرده و با اطرافیان رفتار تهاجمی نداشته باشند. به عنوان پدر و مادر، ممکن است مفید باشد که برخی از تکنیک های مدیریت خشم را به آنها آموزش دهید.

تکنیک های مدیریت خشم

  • هنگامی که نوجوانان عصبانی هستند، با آنان بحث نکنید، اما بعد از اینکه آرام شدند، با آنها صحبت کرده و راهنمایی کنید.
  • در مورد مرزها و قوانین خانواده واضح و مشخص صحبت کنید. نوجوانان باید بدانند که بعضی رفتارها در خانواده غیر قابل قبول هستند.
  • با مسئولین مدرسه در ارتباط باشید. بعضی از مدارس برای دانش آموزان و خانواده هایشان به کمک هایی مانند مشاوره دسترسی دارند.
مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه