نشانه‌های یک رابطه وابسته

written by یلدا صدر 13 تیر 1397
نشانه‌های یک رابطه وابسته

ویژگی‌هایی مانند از خودگذشتگی و حمایت از کسی، به نظر ویژگی‌هایی مثبت می‌آیند. اما در نگاهی دقیق‌تر، این مشخصه‌ها در افراد، بسته به موقعیت‌ها، ممکن است ناسالم باشند. رابطه وابسته ممکن است عاشقانه به نظر بیایند، اما یک طرفه بوده و تنها مراقبت و توجه یکی از طرفین به دیگری است که رابطه را می‌سازد. روابط سالم، باید یک خیابان دوطرفه باشد و هر دو نفر در تقویت و محکم کردن رابطه سهیم باشند. در روابط وابسته، همه چیز، در عوض  هیچ، از یک نفر خواسته می‌شود و این برای هردو طرف یک ویژگی منفی به شمار می‌آید.

رابطه وابسته چیست؟

از خود گذشتگی و محبت و مراقبت در یک رابطه ممکن است از دور قابل ستایش و لازمه‌ی یک رابطه به نظر بیایند، اما برای کسی که از نزدیک شاهد ماجراست، داستان فرق دارد. در یک برنامه دوازده مرحله برای درمان سومصرف مواد بود که به این رابطه پی برده شد. در این برنامه، همسران افرادی که به دلیل سو مصرف مواد تحت درمان بودند، به طور ناخواسته در توانایی آنها برای کسب هوشیاری دخالت می‌کردند. آنها، به بدرفتاری‌های همسر خود عادت کرده بودند و در صورت کسب هوشیاری همسر، در رابطه با آنها دچار مشکل می‌شدند. اگرچه از کمک کردن به آنها خوشحال بودند، اما در سطحی عمیق‌تر، آنها نمی‌دانستند که در صورت تغییر رفتار قبلی، چگونه با آنها رابطه برقرار کنند.

دلیل این اتفاق اینست که فرد وابسته، همانطور که از اسمش پیداست، به رفتار طرف مقابل خود وابسته است. اگرچه مشکل عزیزشان ممکن است آنها را دچار غم و اندوه کند و مجبور به ترک کرامت و عزت نفس خود شوند، اما آنچنان به رفتار فرد وابسته می‌شوند که اعتدال و هوشیاری طرف مقابل، رابطه آنها را به سمت زوال سوق دهد. وقتی پرسیده می‌شود که رابطه وابسته چیست، ممکن است یک جواب کوتاه این باشد که وابسته کسی است که به سوء رفتار فرد دیگری وابسته باشد.

رابطه وابسته - زندگی بانوی شهر

علائم وابستگی

تشخیص علائم وابستگی ممکن است دشوار باشد. چراکه فرد وابسته کمتر از همسرش که وابسته به مواد یا الکل است، مشکل ساز می‌شود. فرد وابسته ممکن است به خاطر از خود گذشتگی و شجاعت  و زمانی که صرف مراقبت از یک فرد بیمار کرده است، مورد تشویق قرار گیرد. یا این وجود، اگر این مراقبت منتهی به درمان و ترک سوء مصرف مواد و بیماری روانی نشود، در نهایت رفتارهای مخرب را بر می‌انگیزد.

افراد وابسته ممکن است از انگیزه قوی برای کمک به دیگران برخوردار باشند. اما خویشتن شناسی آنها ضعیف است و اغلب خود را نادیده می‌گیرند. مراقبت آنها از فرد دیگر غالباً پایدار نیست و حاضرند سلامتی و وضعیت مالی خود را به خطر بیاندازند تا فردی را حمایت و نجات دهند که باید خود مسئولیت رفتارش را به عهده بگیرد. آنها برای مشکلات یارشان، غصه می‌خورند و بر این حقیقت که او بیمار است، سرپوش می‌گذارند. علاوه براین، افراد وابسته غرق در خوشحال کردن دیگران هستند و می‌خواهند مطمئن شوند که دیگران در مورد آنها نظر مساعدی دارند.

سلاح اصلی یک فرد وابسته، انکار است. این سلاح به خود  و به فردی که با او رابطه دارد، آسیب میزند. فرد وابسته باید بر کمک گرفتن و اصرار ورزد تا بتوانند زندگی سالم را از سر بگیرند. رابطه وابسته همواره با ضربه شدید به یکطرف ادامه پیدا می کند. برای برطرف شدن این مشکل افراد باید از اطرافیان و متخصصین کمک بگیرند.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه