مهمترین عوامل تاثیرگذار بر چاقی شکم کدامند؟

written by یلدا صدر 6 مهر 1398
چاقی شکم

چاقی شکم به وجود چربی اضافی در ناحیه شکم اشاره دارد. شکم بخشی از بدن است که بین سینه تا لگن را دربرگرفته و کسانی که چاقی سیبی شکل دارند، چربی اضافی بدنشان در اطراف معده و شکم ذخیره می شود.

چاقی شکمی اغلب به نام های “چربی شکم”، “چربی مرکزی”، “چاقی مرکزی” و “چربی داخل شکمی” نیز شناخته می شود. این اصطلاحات را ممکن است از زبان پزشک یا افراد متخصص شنیده باشید اما موضوع آنقدرها هم پیچیده نیست. اگر چربی زیادی در اطراف شکم خود دارید، به چاقی شکم مبتلا هستید. از آنجا که این چربی های احشایی اندام های مهمی را احاطه می کنند، تجمع چربی بیش از حد، خطر ابتلا به برخی از مشکلات سلامتی از جمله دیابت نوع 2 ، فشار خون بالا، کبد چرب، بیماری های قلبی، سکته مغزی و حتی افسردگی را افزایش می دهد.

چاقی شکم

نحوه اندازه گیری چاقی شکم

روش های مختلفی برای اندازه گیری و ارزیابی چربی شکم وجود دارد. چاقی شکمی در مطب پزشک با استفاده از تجهیزات اسکن مثل توموگرافی کامپیوتری (CT) یا تصویربرداری با رزونانس مغناطیسی (MRI) قابل اندازه گیریست تا پزشک بتواند دقیقاً جایی که چربی در شکم شما قرار دارد را ببینید. اما این تست ها می توانند پرهزینه و حتی ناخوشایند باشند.

روش های ساده تری نیز برای این کار وجود دارد؛ از جمله استفاده از متر خیاطی که فقط چند دقیقه طول می کشد. در این روش متر را به دور وسیعترین قسمت شکم خود قرار داده، نفس بکشید و هنگام بازدم، اندازه متر را بخوانید. سپس عدد خوانده شده را با میزان استاندارد مقایسه کنید. این میزان در زنان و مردان برابر است با:

  • مردان: بیش از 40 اینچ (100 سانتیمتر)
  • زنان: از 5 اینچ (88.75 سانتیمتر)

چنانچه عدد خوانده بیشتر و یا برابر این مقدار باشد، شما به چاقی شکم مبتلا هستید.

برای داشتن اندامی زیبا پیشنهاد میکنیم مقاله موثرترین روش های سوزاندن چربی شکم را بخوانید.

چاقی شکم

روش دیگر مقایسه اندازه شکم به اندازه باسن است. برای محاسبه، شکم خود را از وسعیترین قسمت (به روش بالا) اندازه گیری کرده و سپس باسن خود را نیز در وسیع ترین قسمت اندازه بگیرید. حالا اندازه کمر را به اندازه باسن تقسیم کرده تا نسبت کمر به لگن بدست بیاید. اگر مرد هستید، چنانچه این عدد بالای 0.95 و اگر زن هستید بالای 0.85 باشد، به چاقی شکمی مبتلا هستید.

نحوه کاهش چربی شکم

بهترین راه برای کاهش چاقی شکم، کاهش وزن است. البته در فرآیند لاغر شدن، شما نمی توانید انتخاب کنید که کاهش وزن در کدام قسمت بدنتان رخ دهد. ممکن است در ناحیه پاها یا باسنتان کاهش وزن داشته باشید و هنوز مقداری چربی شکم خود را حفظ کنید.

برای گرفتن نتیجه مطلوب، بهتر است با یک متخصص تغذیه و یا یک مربی بدنسازی برای داشتن یک برنامه منظم و اصولی مشورت نمایید. برای ایجاد تغییرات مادام العمر باید رژیم غذایی سالم، ورزش منظم و کاهش استرس را در برنامه زندگی خود بگنجانید.

چاقی شکم

پرخوری، عادات غذایی ناسالم مثل زیاده روی در خوردن انواع نوشابه، فست فودها و به طور کلی غذاهای پرکالری و همچنین عدم تحرک کافی از جمله مهمترین دلایل تجمع چربی در ناحیه شکم بوده و متاسفانه بدترین و سخت ترین نوع چربی را در همین ناحیه شاهد هستیم.

عوامل دیگری نظیر استرس، ژنتیک و عدم تعادل هورمون ها نیز در ابتلا به چاقی شکمی موثرند اما تعداد اندکی از افراد متاثر از آنند و اکثریت به دلایل ابتدایی گرفتار این مشکل هستند. با پیش گرفتن سبک زندگی سالم، از تحمیل کردن رنج و ناراحتی مضاعف به خود بپرهیزیم.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه