راهکارهایی جهت تقویت سیستم ایمنی بدن

written by ناهید پورمرز 26 خرداد 1399

آیا تا به حال از خود پرسیده اید که چه کارهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید و موثر است؟ سیستم ایمنی، از بدن در برابر میکروارگانیسم های بیماری زا محافظت کرده و همانند یک سد دفاعی عمل می کند.

اما گاهی بنا به شرایط محیطی، ژنتیکی و یا ضعف عمومی بدن، این سد محافظ عملکرد خود را از دست داده و یک عامل بیماری زا می تواند انسان را بیمار نماید.

سوالی که پیش می آید این است که آیا مداخله در این فرآیند و تقویت سیستم ایمنی بدن امکان پذیر است؟ اگر انسان رژیم خود را بهبود ببخشد، تاثیری در محافظت از بدن او دارد؟ مصرف ویتامین ها یا داروهای گیاهی چطور؟ به طور کلی تغییر در سبک و شیوه زندگی چه تاثیری بر سلامت بدن خواهد داشت؟
اگر شما هم میخواهید پاسخ این قبیل سوال ها را بدانید، در این مقاله همراه بانوی شهر باشید. کوشیده ایم در این نوشتار راهکارهایی موثر جهت تقویت سیستم ایمنی بدن ارائه کنیم.

برای تقویت سیستم ایمنی بدن چه کارهایی می توانید انجام دهید؟

محققان در بررسی های خود به اثرات رژیم غذایی، ورزش، سن، فشار روانی و سایر عوامل محیطی بر عملکرد سیستم ایمنی چه در حیوانات و چه در انسان پی برده اند و هنوز هم این مطالعات ادامه دارد.

تقویت سیستم ایمنی بدن

اولین کار موثری که برای تقویت سیستم ایمنی بدن باید انجام داد، انتخاب یک سبک زندگی سالم است. پیروی از دستورالعمل های سلامتی بهترین گامیست که می توان برای حفظ و سالم نگه داشتن سیستم ایمنی بدن برداشت. از جمله اقداماتی که برای پیش گرفتن یک لایف استایل سالم نیاز است، عبارتند از:

ترک سیگار

کشیدن سیگار سبب کاهش عملکرد سلول های خونی و سلول های ایمنی شده و می توان گفت که دود سیگار یکی از بدترین اثرات را بر سیستم ایمنی بدن دارد.

این اثر فقط برای افراد سیگاری نیست، بلکه در مورد کسانی هم که سیگاری نیستند اما در معرض دود سیگار قرار دارند نیز صادق است.

داشتن یک رژیم غذایی پر از فیبر، شامل میوه و سبزیجات

از دیگر عواملی که ارتش ایمنی بدن را تقویت می کند، داشتن تغذیه منظم و سالم است. دانشمندان از مدتها پیش پی برده اند كه افرادی كه در فقر زندگی می كنند، دچار سوء تغذیه بوده و در معرض بیماری های عفونی قرار دارند.

به عنوان مثال کمبود روی، سلنیوم، آهن، مس، اسیدفولیک، و ویتامین های A ،B6 ،C و E سبب ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می شوند چرا که هر کدام نقشی در شکل گیری و ساخت سلول های ایمنی دارند.

بیشتر بخوانید:  نقش ویتامین د در بدن چیست؟

این ویتامین ها و مواد معدنی در میوه ها و سبزیجات فراوان یافت شده و می توان با اضافه کردن آنها به رژیم غذایی، سبب تقویت سیستم ایمنی بدن نیز شد و از دیگر مزایای سلامتی آنها نیز بهره برد.

تقویت سیستم ایمنی بدن با ورزش منظم

ورزش منظم یکی از ستون های زندگی سالم است. ورزش کردن سبب بهبود سلامت قلب و عروق، تقویت عضلات، کاهش فشار خون، کنترل وزن و تقویت سیستم ایمنی بدن می شود.

درست مانند یک رژیم غذایی سالم، ورزش نیز می تواند به سلامتی عمومی بدن و در نتیجه ایجاد یک سیستم ایمنی سالم کمک کند.

فعالیت های بدنی مناسب با به گردش درآوردن سریع جریان خون، به سلول های ایمنی این امکان را می دهند تا آزادانه و با سرعت بالا در بدن حرکت کرده و کار خود را به نحو احسن انجام دهند.

به حداقل رساندن استرس

طیف گسترده ای از بیماری ها از جمله ناراحتی معده، بیماری های پوستی نظیر کهیر و حتی بیماری های قلبی با استرس ارتباط مستقیم دارند.

استرس مداوم و طولانی مدت عملکرد سیستم ایمنی بدن را به شدت تحت تاثیر قرار داده و از تاثیر آن می کاهد. لذا کنترل شرایط استرس، کمک زیادی به تقویت سیستم ایمنی بدن می کند.

راهکارهای کاهش استرس را مطالعه کنید

از دیگر عواملی که در بهبود سیستم ایمنی بدن موثرند عبارتند از:

  • ترک الکل و سایر نوشیدنی های ناسالم
  • اهمیت دادن به نظافت شخصی
  • داشتن خواب کافی

تقویت سیستم ایمنی بدن

سعی کنید سیستم ایمنی خود را به روش های طبیعی تقویت کنید. مثلا استفاده از داروهای شیمیایی که عنوان می شود برای تقویت سیستم ایمنی بدن مفید هستند، در حقیقت با افزایش تعداد سلول های ایمنی، ممکن است خطر سکته مغزی را به همراه داشته باشند.

حتی تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر تقویت سیستم ایمنی توسط قرص ها و داروهای گیاهی نیز ارائه نشده است.

با افزایش سن، توانایی پاسخ ایمنی بدن کاهش یافته که به نوبه خود ریسک ابتلا به بیماری های عفونی و حتی سرطان را بالا می برد. عفونت های تنفسی، آنفولانزا، ویروس COVID-19 و به خصوص ذات الریه پنومونی از جمله عوامل اصلی مرگ و میر در افراد بالای 65 سال در سراسر جهان است.

هیچ کس به طور دقیق نمی داند که چرا این اتفاق می افتد، اما برخی از دانشمندان اظهار داشته اند که این ریسک ابتلا با کاهش سلول های T (سلول ایمنی بدن) ارتباط دارد. اما همین بیماری های عفونی در سالمندانی که رژیم غذایی سالمی دارند، کمتر اتفاق می افتد.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه