سرطان سینه چیست؟ علائم و علل ابتلا به این بیماری کدامند؟

written by ژاله نوذری 28 آبان 1397
سرطان سینه چیست

سرطان(Cancer) به علت تکثیر لجام گسیخته نورون در بدن شکل می گیرد. این تکثیر غیرطبیعی موجب شکل گیری غده های سلولی یا سرطانی می شود که به تومور خوش خیم و بدخیم تقسیم بندی می شوند. سرطان سینه (Breast Cancer) شایع ترین سرطان در زنان و دومین علت مرگ و میر بانوان پس از سرطان ریه است. هرچند سرطان سینه در مردان نیز با احتمال بسیار پایین رخ می دهد اما بانوی شهر بر بررسی علائم سرطان سینه، چگونگی تشخیص، مراحل پیشرفت این سرطان و علل آن در زنان تمرکز کرده است.

برای تشخیص زودهنگام این بیماری، جلوگیری از پیشرفت آن و کاهش خطرات مرتبط با سرطان سینه، آگاهی از علائم اولیه آن حائز اهمیت است.

علائم

اولین علامت سرطان پستان معمولا وجود بافت یا توده ای ضخیم در سینه یا زیر بغل است. تشخیص زودهنگام سرطان سینه در زنان احتمال بهبودی را افزایش می دهد.

سایر علائم سرطان پستان عبارتند از

  • احساس درد و ناراحتی در زیر بغل و یا پستان که به هنگام عادت ماهیانه این درد تغییری نکند.
  • قرمزشدن پوست سینه
  • وجود علائم غیرعادی در نوک سینه ها
  • ترشح مواد یا حتی خونریزی از نوک سینه
  • تغییر در شکل و اندازه سینه بطور ناگهانی و یا غیرمعمول
  • پوسته پوسته شدن سینه یا نوک پستان

علائم سرطان سینه

توجه داشته باشید که اکثر توده های موجود در سینه سرطانی نیستند، اما زنان باید توسط متخصصان این حوزه مورد بررسی بالینی و پزشکی قرار گیرند.

مراحل پیشرفت سرطان سینه

میزان پیشرفت مراحل سرطان با توجه به اندازه و نوع تومور و همچنین اینکه آیا تومور را به غدد لنفاوی یا سایر قسمت های بدن گسترش داده است، مشخص می شود.

راه های مختلفی برای تقسیم بندی مراحل سرطان پستان وجود دارد. یکی از این تقسیم بندی ها، مراحل پنجگانه است (0 تا 4) که گاهی به مرحله های کوچکتر نیز تقسیم می شود.

مرحله 0: به علت سرطان تخمدان در محل (DCIS)، سلول ها در داخل مجاری محدود شده و به بافت اطراف حمله نمی کنند.

مرحله 1: در ابتدای این مرحله، تومور کمتر از 2 سانتی متر رشد کرده ولی غدد لنفاوی را تحت تاثیر قرار نداده است.

مرحله 2: در این مرحله تومور 2 سانتیمتر است و به غدد لنفاوی نزدیک می شود تا آن را تحت تاثیر قرار دهد.

مرحله 3: رشد تومور تا 5 سانتیمتر است و کاملا غدد لنفاوی را درگیر می کند.

مرحله 4: سرطان به سایر اندام های بدن، به ویژه استخوان، کبد، مغز و ریه گسترش می یابد.

مراحل پیشرفت سرطان سینه

چشم انداز

درمان بانوان مبتلا به سرطان سینه که تشخیص اولیه آنان در مرحله اول است، تقریبا 100 درصد احتمال زنده ماندن تا بیش از 5 سال دارد. اما اگر تشخیص در مرحله 4 باشد، شانس زنده ماندن تا 5 سال بعد حدود 22 درصد است. بررسی های منظم و غربالگری می تواند به تشخیص زودهنگام بیماری در زنان کمک کند.

علت و عوامل خطر سرطان سینه

سینه زنان شامل بافت چربی، بافت همبند و هزاران لوبول و غدد کوچک بوده که پس از بلوغ رشد می کند و شیر دهی را در مادران امکانپذیر می سازد.

در سرطان، سلول های بدن رشد غیرقابل کنترلی دارند. این رشد سلولی غیر طبیعی موجب سرطان می شود. سرطان سینه معمولا ًاز پوشش داخلی لوبول ها شروع می شود و از آنجا، می تواند به سایر قسمت های بدن گسترش یابد.

علت این سرطان هنوز دقیق مشخص نشده است، اما بعضی از عوامل خطر شناسایی شده اند که تعدادی از آنها قابل پیشگیری هستند. این عوامل خطر عبارتند از:

سن

خطر ابتلا به این نوع سرطان با بالارفتن سن افزایش می یابد. احتمال سرطان پستان در دهه 20 سالگی، 0.6 درصد است درحالی که در 70 سالگی، این رقم به 3.84 درصد می رسد.

سن و سرطان سینه

ژنتیک

اگر یکی از بستگان نزدیک فرد به این سرطان دچار شده باشد، احتمال خطر ابتلای سایر اعضای خانواده افزایش می یابد.

سابقه سرطان سینه

داشتن برخی از انواع تومورهای خوش خیم یا غدد سرطانی، احتمال ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. زناني كه قبلا سرطان پستان داشته اند احتمال دارد كه دوباره مبتلا شود.

قرار گرفتن در معرض استروژن

خطر ابتلا به سرطان سینه در کسانی که به مدت طولانی در معرض میزان بالای استروژن قرار می گیرند بیشتر است.

این امر می تواند به دلیل تسریع دوره ی قاعدگی یا یائسگی زودهنگام باشد. چرا که بین این زمانها، سطوح استروژن بالاتر است. دوران شیردهی (به خصوص بیش از 1 سال) به نظر می رسد که احتمال ابتلا به سرطان سینه را کاهش دهد، احتمالا به این دلیل که در بسیاری از زنان دوره بارداری و شیردهی موجب کاهش سطح استروژن در آنان می شود.

وزن بدن

خطر ابتلا به سرطان سینه در زنان چاق یا دارای اضافه وزن پس از یائسگی افزایش می یابد، احتمالا به این دلیل که با سطح استروژن بالایی مواجه می شوند. همچنین مصرف مقادیر زیاد شکر نیز ممکن است یکی از عامل های خطر آفرین باشد.

وزن بدن و سرطان سینه

مصرف الکل

به نظر می رسد مصرف منظم و زیاد الکل نقش مهمی در افزایش خطر این نوع سرطان در زنان دارد.

قرار گرفتن در معرض پرتو درمانی

برای بیماران مبتلا به سرطانی که در معرض پرتو درمانی قرار می گیرند، خطر ابتلا به سرطان سینه افزایش می یابد.

هورمون درمانی

استفاده از داروهای جایگزین هورمونی (HRT) و قرص های پیشگیری از بارداری (به علت افزایش سطح استروژن ) با ابتلای به سرطان پستان مرتبط است.

ایمپلنت های زیبایی و سرطان سینه

برخی از تحقیقات علمی نشان داده است زنانی که ایمپلنت های زیبایی سینه را انجام می دهند خطر ابتلا به این بیماری را بالا می برند و در مقایسه با زنان فاقد ایمپلنت، احتمال ابتلا به این بیماری در آنان 25 درصد بیشتر است.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه