سوزش ادرار چیست؟ معرفی درمان های خانگی سوزش ادرار

written by ژاله نوذری 10 تیر 1398
سوزش ادرار چیست؟

سوزش ادرار نوعی احساس ناراحتی را در هنگام ادرار نشان می دهد. این سوزش و درد ممکن است در مثانه یا مجرای ادرار احساس شود. مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را به خارج از بدن شما منتقل می کند.

سوزش ادرار بسیار رایج است. درد، سوزش یا خارش ممکن است نشان دهنده برخی مشکلات پزشکی باشد. اما چه چیزی باعث دردناک یا سوزناک شدن ادرار می شود؟

برای حل این مشکل در ابتدا باید علت آن را مشخص نمود. بانوی شهر شما را با علل سوزش ادرار آشنا می سازد و در ادامه 6راهکارخانگی رفع این مشکل را معرفی می نماید.

علل سوزش ادرار

عفونت مجاری ادراری

سوزش ادرار معمولاً ناشی از عفونت مجاری ادراری (UTI) است. UTI، عفونتی است که بر هر بخش از دستگاه ادراری، از جمله کلیه، مثانه یا مجرای ادراری تاثیر می گذارد. باکتری های روده ای شایع ترین علت این عفونت هستند، اما قارچ ها و ویروس ها نیز می توانند آن را ایجاد کنند. بیشتر مراجعان درمانگاهای پزشکی- درمانی به دلیل سوزش و دردناک بودن ادرار زنان هستند یعنی زنان بیشتر از مردان به عفونت های دستگاه ادراری دچار می شوند. دلیل اصلی این مسئله به کوتاه تر بودن مجرای ادرار در زنان نسبت به مردان بازمی گردد. وجود مجرای کوتاهتر به این معنی است که باکتری ها برای رسیدن به مثانه فاصله کوتاهتری دارند. زنان در زمان بارداری یا یائسگی نیز در معرض ابتلا به عفونت های دستگاه ادراری هستند. برخی از عفونت های جنسی ممکن است باعث سوزش ادرار شود که عبارتند از تبخال تناسلی، گنوره و کلامیدیا.

سوزش ادرار

علائم شایع عفونت مجاری ادراری عبارتند از:

  • احساس سوزش هنگام ادرار
  • تکرر ادرار
  • بوی بسیار ادرار
  • احساس تخلیه ناقص مثانه
  • احساس درد در لگن

التهاب دستگاه ادراری

در برخی مواقع علت سوزش ادرار مربوط به التهاب دستگاه ادراری است. مجرای ادراری، مثانه و کلیه ها دستگاه ادراری را تشکیل می دهند. لوله های مجرای ادراری از کلیه ها به مثانه منتقل می شوند. التهاب در هر یک از این اندام ها می تواند باعث درد و سوزش در هنگام ادرار شود.

داشتن برخی بیماری ها

پروستات: مردان ممکن است به علت پروستات دچار سوزش در ادرار، خارش و ناراحتی شوند.

سنگ کلیه: اگر سنگ کلیه دارید، ممکن است دچار مشکلاتی در ادرار شوید.

حساسیت به مواد شوینده بهداشتی یا لوسیون ها

گاهی اوقات استفاده از محصولاتی مانند صابون یا لوسیون ها می تواند بافت های واژن را تحریک کنند. برخی مواد شوینده ویا محصولات آرایشی نیز می تواند موجب تحریک و ایجاد سوزش در ادرار شود.

سوزش ادرار

راهکارهای خانگی برای رفع سوزش ادرار

تغییراتی در سبک زندگی به تسکین علائمی همچون درد، سوزش یا خارش کمک می کند. برخی از این اقدامات عبارتند از:

  • استفاده از مواد شوینده و لوازم آرایشی بهداشتی استاندارد.
  • استفاده از روش های پیشگیری مناسب در طول رابطه جنسی (استفاده از کاندوم)؛ رعایت نکات بهداشتی پس از رابطه جنسی(ماننداستحمام).
  • تغییر رژیم غذایی
  • کاهش مصرف مواد غذایی و نوشیدنی که باعث تحریک مثانه می شود (شامل الکل، کافئین، غذاهای تند، مرکبات، محصولات گوشتی و شیرین کننده های مصنوعی).

سوزش ادرار

  • مصرف مکمل ها: عصاره نارنگی و عصاره سیر به کاهش عفونت باکتریایی مجاری ادراری کمک می کند و در درمان سوزش ادراری موثر واقع می شود.
  • نوشیدن مایع

سوزش ادرار

نوشیدن مقدار زیادی مایعات می تواند خطر ابتلا به عفونت های ادراری را کاهش دهد و به حذف باکتری از دستگاه ادراری کمک می کند. وضعیت هیدراتاسیون با عفونت مجاری ادراری مرتبط است. به طورکلی ادرار منظم می تواند از عفونت باکتری ها در دستگاه ادراری جلوگیری کند.

  • افزایش مصرف ویتامین C

سوزش ادرار

برخی شواهد نشان می دهد که افزایش مصرف ویتامین C می تواند از عفونت های دستگاه ادراری پیشگیری کند. ویتامین C دارای اثرات محافظتی است و خطر ابتلا به UTI را کاهش می دهد. مصرف میوه ها و سبزیجات دارای ویتامین C راه خوبی برای درمان سوزش ادرار است. فلفل قرمز، پرتقال، گریپ فروت و کیوی حاوی ویتامین C هستند.

  • مصرف پروبیوتیک

پروبیوتیک ها میکروارگانیسم های مفید هستند که می توانند تعادل باکتری های سالم را در روده شما تقویت کند. پروبیوتیک هاهم به صورت مکمل در دسترس هستند و هم می توان آن را در غذاهای غنی شده مانند کرفس، کیمچی، کامبوچا و ماست پروبیوتیک یافت نمود. استفاده از پروبیوتیک ها باعث بهبود عملکرد سیستم ایمنی بدن می شود. به طورکلی پروبیوتیک ها می توانند در جلوگیری از عفونت مجرای ادراری ها به تنهایی یا در ترکیب با آنتی بیوتیک ها موثر باشند.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه