جشنواره کن و تاریخچه آن

written by هانیه زاهدی 17 خرداد 1398
جشنواره کن و تاریخچه آن

جشنواره کن هر ساله در شهر زیبای کن، شهرِ ساحلیِ پرتردد ریویرا، که در جنوب شرقی فرانسه قرار دارد، برگزار می شود. تاریخ شهر کن به حدود 1000 سال پیش از میلاد مسیح بر می گردد. تحقیقات باستان شناسی شواهدی از زندگی انسان در زمان نوسنگی و عصر آهن را در این منطقه نشان می دهد. گمان می رود که نخستین ساکنان کن، افراد قبیله لیگورین بوده باشند.

واژه کن Cannes برای اولین بار در سال 1030 میلادی توسط پسر روودور (رئیس یک خانواده قدرتمند محلی)، به راهب بزرگ شهر با اشاره به De Portu Canue، اهدا شد. کلمه Canue از کلمه لیگورایی به معنی ارتفاع یا پیک Peak گرفته شده که اشاره به برج های بلندی دارد که به منظور حفاظت شهر از حمله دشمنان ساخته شده بودند.

شهر کن

امروزه شهر کن به دلیل برگزاری سالانه جشنواره کن، شهرت جهانی دارد. بانوی شهر قصد دارد در این مقاله تاریخچه مختصری از این فستیوال بین المللی فیلم را برای شما بیان کند.

تاریخچه جشنواره کن

اولین جشنواره بین المللی فیلم در سال 1932 در ونیز ایتالیا افتتاح شد. در سالهای بعد از آن، این جشنواره به یک وسیلۀ تبلیغاتی برای فاشیست و حزب نازی تبدیل شده بود که سبب ایجاد نارضایتی و خشم سایر کشورها از جمله فرانسه گردید. قبل از سال 1939 ژان زای، وزیر آموزش و پرورش و هنرهای زیبای فرانسه، خواستار اجرای یک رویداد فرهنگی در فرانسه برای رقابت با جشنواره بین المللی فیلم ونیز شد.

جشنواره فیلم کن

قرار بود اولین فستیوال در سپتامبر 1939 برگزار شود؛ حتی فیلم ها، ستارگان و فیلم سازان نیز انتخاب شده بودند اما با شروع جنگ جهانی دوم، افتتاح آن متوقف شد. شش سال بعد از این واقعه، در نهایت بیش از یک سال پس از پایان جنگ در 20 سپتامبر سال 1946، نخستین جشنواره بین المللی فیلم در کن برگزار شده و 18 کشور در آن شرکت کردند. علت انتخاب این شهر ساحلی، وجود کازینوهای پر رفت و آمد آن بود.

برای آشنایی بیشتر با جشنواره کن خواندن مقاله مهم ترین فیلم های جشنواره کَن ۲۰۱۸ را پیشنهاد می کنیم.

جشنواره کن و تاریخچه آن

جشنواره فیلم کن در همان سالهای ابتدایی خود، دو بار، یکی در سال 1948 و بار دیگر در سال 1950 به دلایل اقتصادی لغو شد. در سال 1952، ساختمان Palais des Festivals به عنوان خانه دائمی برای برگزاری جشنواره اختصاص یافت. در سال های ابتدایی، جایزه ‌ای تحت عنوان “جایزه بزرگ جشنواره کن” به برنده بهترین فیلم اعطاء می شد اما در سال 1955 جایزه Golden Palm (نخل طلایی) برای بهترین فیلم جشنواره معرفی شد، که توسط لوچینه لازون، جواهرساز پاریسی طراحی شده و اشاره به درختان زیبای نخل موجود در تفرجگاه های ساحلی شهر کن دارد. که این جایزه اولین بار در همان سال به دلبرت مان، کارگردان آمریکایی، برای فیلم مارتی اعطاء شد.

بیشتر بخوانید:  زیباترین لباس های سلبریتی ها در جشنواره فیلم کن 2018

جایزه کن

از دهۀ 1950 به بعد، جشنواره کن به عنوان یکی از معتبرترین جشنواره های فیلم در جهان به شمار می رود. با اینکه بسیاری آن را به واسطه تبلیغات بیش از حد تجاری اش مورد انتقاد قرار می دهند، موفق شده تا به امروز جذابیت خود را حفظ کند. این رویداد هر ساله در ماه می به مدت ده روز برگزار شده و در حدود 30.000 نفر در آن شرکت می کنند که این رقم در حدود 100 برابر بیشتر از زمان افتتاح آن در سال 1946 است.

جشنواره فیلم کن

برنامه‌های جشنواره کن از هفت بخش اصلی تشکیل شده که عبارتند از:

  • مسابقه: در حدود 20 فیلم حضور دارند که نامزد دریافت نخل طلایی هستند.
  • خارج از مسابقه: تعداد زیادی فیلم های بلند سینمایی به نمایش گذاشته شده اما برای بخش مسابقه انتخاب نمی شوند.
  • نوعی نگاه: یک بخش غیر رقابتی که به معرفی آثار برجسته سینمای جهان می پردازد.
  • سینه ‌فونداسیون: این بخش به رقابت فیلم های کوتاه اختصاص دارد.
  • هفته منتقدان: قدیمی ترین بخش جشنواره بوده و به معرفی آثار فیلمسازان جدید جهان می پردازد.
  • دو هفته کارگردانان: از آن به عنوان رادیکال‌ترین بخش جشنواره کن یاد شده که به معرفی فیلم های بلند و کوتاه فیلم سازان جهان اختصاص دارد.
  • بازار فیلم: این قسمت که در نوع خود بزرگترین و مهمترین بازار فیلم جهان است.

هر کدام از این بخش ها در طی سالهای مختلف و به مرور به جشنواره اضافه شده و جوایز مخصوص به خود را دارند.

جشنواره کن

امسال نیز (2019) همانند سال های گذشته جشنواره فیلم کن با استقبال بسیار خوبی همراه شد و هنرمندان و چهره های مشهور طبق رسم هر ساله در آن شرکت کرده بودند. فهرست برندگان جشنواره کن 2019 عبارتند از:

  • بهترین بازیگر زن: امیلی بیشام برای فیلم «جوی کوچکم»
  • بهترین بازیگر مرد: آنتونیو باندراس برای فیلم «رنج و افتخار»
  • بهترین فیلم کوتاه: «فاصله میان ما و آسمان»
  • تقدیر ویژه هیات داوران: «این باید بهشت باشد» ساخته الیا سلیمان
  • دوربین طلایی: سزار دیاز برای فیلم «Nuestras Madres»
  • بهترین فیلمنامه: سلین سیاما برای فیلم «پرتره یک بانو در آتش»
  • جایزه ویژه هیات داوران (به طور مشترک): «بینوایان» ساخته لاج لی و «باکوراو» ساخته کلبر مندونسا
  • بهترین کارگردانی: برادران داردن براى فیلم «احمد جوان»
  • جایزه بزرگ داوران کن: ماتی دیوپ برای فیلم «آتلانتیک»

از نکات حاشیه ‌ای این جشنواره ناکامی فیلم جدید کوئینتین تارانتینو «روزی روزگاری در هالیوود» بود که موفق به کسب جایزه نشد.

جشنواره کن

جشنواره کن

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه