روغن کرچک چیست؟ خواص شگفت انگیز آن

written by هانیه زاهدی 12 دی 1398
روغن کرچک

روغن کرچک یک روغن گیاهی چند منظوره بوده که از دانه های گیاه Ricinus communis بدست می آید و قدمت استفاده از آن به هزاران سال می رسد. این دانه ها که به لوبیای کرچک معروف هستند حاوی آنزیمی سمی به نام ریسین می باشند که در طی فرآیند گرمایش روغن غیرفعال شده و سبب می شود استفاده از آن امن و مطمئن باشد. روغن کرچک کاربردهای متنوعی داشته از جمله اینکه به عنوان افزودنی در مواد غذایی، داروها، محصولات مراقبت پوستی، روغن صنعتی و یک جزء سوخت بیودیزل مورد استفاده قرار می گیرد.
در مصر باستان، از آن به عنوان سوخت در لامپ ها، دارویی طبیعی برای درمان بیماری هایی مانند سوزش چشم و حتی دارویی موثر برای تحریک زایمان زنان باردار مورد استفاده قرار می گرفت.

بانوی شهر قصد دارد در این مقاله شما را با فواید و کاربردهای روغن کرچک آشنا کند.

فواید روغن کرچک

درمان یبوست

می توان گفت یکی از بهترین خواص دارویی روغن کرچک، ملین بودن آن است. این ماده که به عنوان یک مسهل قوی طبقه بندی می شود، سبب افزایش حرکت ماهیچه های روده و پاکسازی آنها شده و برای یبوست های موقتی و گاه به گاه (نه طولانی) کاربرد دارد. اگر این روغن خورده شود، در روده کوچک به ریسینولیک اسید تجزیه شده که توسط رودها جذب و اثر ملینی آن آشکار می شود. ناگفته نماند که روغن کرچک در دُزهای اندک (حدود 3 قاشق چایخوری) ایمن بوده و مقادیر بیشتر آن باعث گرفتگی شکم، حالت تهوع، استفراغ و اسهال می شود.

مرطوب کننده طبیعی

این روغن گیاهی به واسطه دارا بودن ریسینولیک اسید، به عنوان رقیق کننده عمل کرده و می توان از آنها برای مرطوب کردن پوست استفاده کرد. روغن کرچک اغلب در مواد آرایشی و محصولات مراقبت پوستی مانند لوسیون ها و پاک کننده ها برای تقویت هیدراتاسیون اضافه می شود. می توانید از این روغن غنی ارزان قیمت به تنهایی برای مراقبت از پوستتان استفاده کنید. به منظور آبرسانی بیشتر و مرطوب کنندگی بهتر، معمولا روغن کرچک را با دیگر روغن های طبیعی نظیر روغن بادام، روغن زیتون و روغن نارگیل ترکیب می کنند.

روغن کرچک

بهبود جای زخم

روغن کرچک رشد بافت را تحریک کرده و با ایجاد سدی میان زخم و محیط پیرامون، خطر عفونت را کاهش داده و علاوه بر اینکه از خشک شدن زخم جلوگیری می کند، با ایجاد محیطی مرطوب سبب بهبود زخم می شود.

خواص ضدالتهابی روغن کرچک

مطالعات آزمایشگاهی نشان داده که ریسینولیک اسید دارای خواص ضد التهابی بوده و باعث کاهش التهاب و تسکین درد می شود. از این رو استفاده موضعی از روغن کرچک، به ویژه برای کسانی که دارای بیماری التهابی مانند آرتریت روماتوئید یا رماتیسم مفصلی و یا پسوریازیس (بیماری صدف پوستی) هستند، مفید باشد.

تاثیر روغن کرچک در کاهش آکنه

بیماری آکنه یک بیماری پوستی شایع در میان نوجوانان و بزرگسالان بوده و اغلب توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس ایجاد می شود. روغن کرچک با دارا بودن خاصیت ضد میکروبی و باکتریایی، در صورتی که به روی پوست استفاده شود، می تواند با رشد باکتری های پوستی مبارزه کند.
روغن کرچک

مقابله با قارچ ها

کاندیدا آلبیکنس Candida albicans نوعی قارچ است که باعث ایجاد مشکلات دهان و دندان مانند رشد بیش از حد پلاک، عفونت لثه و عفونت کانال ریشه دندان می شود. یک مطالعه آزمایشگاهی نشان داده که روغن کرچک خاصیت ضدقارچی داشته و کاندیدا آلبیکنس را از ریشه دندان عفونی حذف می کند. همچنین سالمندانی که از پروتز دندانی استفاده می کنند، می توانند با مسواک زدن و یا خیساندن پروتزها در محلول حاوی روغن کرچک، رشد این قارچ را کاهش دهند.

تقویت پوست و موی سر

بسیاری از افراد از روغن کرچک به عنوان نرم کننده طبیعی استفاده می کنند. این روغن سبب رشد موها شده، انعطاف پذیری آنها را افزایش داده و از شکستگی شان جلوگیری می کند. از آنجا که این روغن مفید خواص مرطوب کنندگی دارد، می تواند خشکی پوست سر را کاهش داده و مانع از پوسته پوسته شدن آن شود. استفاده از آن برای کسانیکه مبتلا به شوره سر هستند نیز مفید گزارش شده است.

روغن کرچک

۱۲ماسک خانگی تقویت کننده مو را بشناسید.

اگر چه به طور کلی استفاده از روغن کرچک بی خطر می باشد، اما در برخی از افراد می توانند سبب بروز عوارض جانبی ناخواسته شود. از جمله آنکه ممکن است به روی پوست برخی افراد واکنش آلرژیک نظیر خارش، ورم و یا بثورات پوستی ایجاد کند؛ از این رو قبل از مصرف به روی پوست حتما مقدار کمی از آن را امتحان کرده تا ببینید واکنش بدن چگونه خواهد بود. همچین از آنجا این روغن برای تحریک زایمان استفاده می شود، زنان باردار در تمام دوران حاملگی از مصرف آن خودداری کنند.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه