تفاوت بین ضربان قلب و نبض در چیست؟

written by ناهید پورمرز 11 اردیبهشت 1398
تفاوت بین ضربان قلب و نبض در چیست؟

ضربان نبض از ضربان قلب منشا گرفته و با آن آغاز می شود. در واقع هر طپش قلب، یک ضربان را در شریان رها کرده، شبیه به رشته ی امواجی که با انداختن یک سنگ، در حوضچه ایجاد می شود. با این حال، ضربان ها از لحاظ فنی متفاوت هستند، زیرا ضربان قلب، میزان انقباضات ماهیچه قلب را اندازه گیری کرده، در حالی که ضربان نبض میزان فشار خون قابل لمس که در بدن افزایش می یابد را اندازه گیری می کند.

ضربان قلب

 ضربان قلب

این ضربان انقباض عضله قلب بوده و باعث می شود خون از طریق شریان ها حرکت کند. یک ضربه یا پالس الکتریکی، سبب به انقباض درآمدن ماهیچه قلب و پمپاژ خون از آن می شود. این ضربان در کودکان بین 70 تا 100 و در بزرگسالان سالم به طور متوسط 60 تا 100 بار در دقیقه می باشد. ضربان قلب زنان معمولا نسبت به مردان اندکی بالاتر است. چون قلب زنان اندکی کوچکتر بوده و نیاز به ضربان سریعتر داشته تا سوخت و ساز بدن را تسهیل کند.

ضربان نبض

ضربان نبض در واقع انبساط و انقباض شریان هاست که ناشی از خروج خون از سمت چپ قلب بوده و در نقاط خاصی مانند مچ دست (شعاعی) و یا گردن (کاروتید یا شاهرگی) در بزرگسالان و کودکان بالاتر از 6 سال و در قسمت بالای بازو، برای نوزادان و کودکان می توان آن را به راحتی احساس کرد.

ضربان نبض

ضربان نبض در حالت طبیعی برای کودکان (سنین 6 تا 15 سال) 70 تا 100 و برای بزرگسالان (18 سال و بالاتر) 60 تا 100 بار در دقیقه می باشد.
ماکزیمم ضربان قلب و نبض حدود 220 بار در دقیقه است که در ورزشکاران به چشم می خورد.

برای اندازه گیری ضربان نبض، انگشت سبابه و میانی خود را به روی یکی از نقاط گفته شده قرار داده و اندکی فشار دهید تا ضربان را حس کنید. سپس به کمک یک ساعت یا تایمر، میزان ضربه ها را در ده ثانیه اندازه گرفته و در عدد 6 ضرب کنید تا میزان ضربان نبض در یک دقیقه به دست بیاید.

ضربان قلب و نبض

عواملی مانند دمای محیط، ورزش، استرس، غذا خوردن، مصرف دارو یا انواع مخدرها و… بر ضربان قلب و نبض تاثیرگذار هستند.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه