انرژی درمانی چیست؟

written by ژاله نوذری 10 آذر 1397
انرژی درمانی چیست؟

یکی از پدیده های جهانی مورد قبول همگان وجود انرژی است. انرژی نیروی فراگیریست که زندگی را به وجود می آورد و باعث شکوفایی می شود، اما از انرژی به عنوان منبع شفا بخش برخی بیماری ها همراه با دارو درمانی و سایر روش ها یاد می شود. انرژی درمانی چیست و چگونه می توان آنرا در زندگی به کار برد تا در حفظ و بهبود سلامتی موثر باشد؟ بانوی شهر شما را با تعریف انرژی درمانی و پنج روش استفاده آن آشنا می سازد.

چگونه انرژی به عنوان نوعی راهکار درمانی استفاده می شود؟

انرژی درمانی به عنوان نیرویی شفا بخش برای زندگی عمل می کند و این نیرو می تواند بر خلق و خوی، سلامتی و توانایی ارتباط با دیگران تاثیر بگذارد.

در فرهنگ چینی و ژاپنی (فرهنگ شرق) از نیرو به عنوان پرانا نام می برند که چرخش و جریان انرژی را از طریق چاکراها (نیروی نامشهود است که نمی تواند در ماتریالیستی درک شود) برقرار می سازد. چشم انداز ملل غرب بصورت علمی و پزشکی است که اغلب به عنوان شبه علمی شناخته شده است. در حال حاضر در سراسر جهان نظریه میدان کوانتومی مورد مطالعه قرار می گیرد و همه جنبه های انرژی بررسی می شود.

انرژی درمانی

تأثیر این جریان انرژی توسط تحقق آگاهی و ذهنیت روانی می تواند منجر به نتایج عمیق شود. از طریق مراقبه، تماس فیزیکی با بدن و انجام ورزش می توان انرژی را تغییر داد تا از نظر سلامتی، آگاهی و انرژی در وضعیت بهتری قرار گیریم. تکنیک های انرژی درمانی می تواند در یافتن رویکردی مناسب یا مسیری نو در راستای بهبودی و سلامتی پایدار کمک کننده باشند.

Qigong

Qigongیکی از شیوه های بنیادین انرژی درمانی براساس مفاهیم چینی، نگرانی در مورد تعادل جریان انرژی در سراسر بدن است. چیگونگ بسیار شبیه تای چی یا یوگا است که نیروی زندگی را از طریق مجموعه ای از حالت های بدن، تنفس و مدیتیشن پرورش می دهد. این روش از زمان های قدیم به عنوان یک روش پایه ای برای هنرهای رزمی به کار رفته است، زیرا که باعث افزایش تعادل، چابکی و قدرت عضلانی می شود.

افرادی که از این روش استفاده می کنند بدنبال دست یافتن به سطح بالاتری از آگاهی، اخذ دیدگاه روشن تری از اهداف خود در زندگی و همچنین کاهش اضطراب هستند. به علت حرکات آهسته و کنترلی که به دنبال ایجاد ثبات و کاهش تنش هستند، اغلب به عنوان تمرینی موثر در تمرینات پزشکی مبتنی بر ورزش، به ویژه در سالمندان به کار می رود. حتی فواید درمانی آن از سوی دانشکده پزشکی هاروارد تأیید شده است.

مریدین چینی و طب سوزنی

مریدین چینی و طب سوزنی

در طب باستان چینی ها، مریدین (Meridian) نقشه ای برای مسیریابی درون بدن انسان است که از طریق آن انرژی چی(qi) جریان می یابد. این مریدین ها با اتصالات و مسیرهای عضلات، غدد درون ریز و سیستم عصبی مطابقت دارند. در بدن بیش از 600 نقطه وجود دارد که طب سوزنی( با سوزن های نازک که به طور مستقیم به ارگان های اصلی و سیستم های بدن متصل هستند) برحسب این نقاط انجام می شود.

آگاهی از این مریدین ها در فرهنگ چینی بسیار مهم است زیرا برای آنان به مانند دانش پزشک در آناتومی بدن است. تصور می شود طب سوزنی باعث آزاد شدن برخی از هورمون های آدرنال مانند ACTH و کورتیزول می شود که می تواند با برخی از درد های بدن مقابله کند و عملکرد اندام های بدن را بهبود بخشد.

هر چند طب سوزنی از طب سنتی چینی گرفته شده است اما امروزه به عنوان روشی مدرن حتی در جامعه پزشکی (توسط پزشکان و بیماران) مورد پذیرش واقع شده است. این روش هرچند با سوزن انجام می شود، اما فرایند تقریبا بی درد و اغلب آرامش بخش است.

طب سوزنی برای درمان تعدادی از بیماری های روانی مانند افسردگی، اضطراب و خلق و خوهای منفی کاربرد دارد. همچنین تاثیر مثبتی بر دردهای جسمی مانند مشکلات گوارشی و درد مزمن نیز دارد.

رفلکسولوژی (Reflexology)

رفلکسولوژی

پیشینه رفلکسولوژی به روش های چین  باز می گردد که بر روی تعادل جریان چی تمرکز می کردند و در این روش ترتیب خاصی رعایت می شود بدین صورت که در ابتدا دست ها، سپس گوش ها و در نهایت پاها ماساژ داده می شوند. به نظر می رسد مکان های مختلفی بر دست و یا پا وجود دارد که سیستم های مختلف بدن را کنترل می کنند و ماساژ آنها باعث ایجاد تاثیرات مثبت می شود.

کاربرد رفلکسولوژی

رفلکسولوژی انرژی را از طریق تحریک و آرامش عضلات آزاد می کند. از این روش به منظور پاکسازی بدن از سموم، تقویت سیستم ایمنی بدن، تعادل انرژی و افزایش گردش خون استفاده می شود. هرچند اثرات آرام سازی این روش ممکن است زودگذر باشد، اما تاثیرات درونی ناشناخته آن می تواند در بلند مدت ظاهر شود.

چاکرا (Chakra)

مفهوم چاکراها از هند باستان گرفته شده است. چاکراها مراکز اولیه انرژی بدن هستند که شامل هفت مرکز چرخش انرژی در بدن می شوند. چاکراها براساس محل آنها به غدد درون ریز و سیستم های عصبی بدن در سراسر بدن متصل هستند. روش چاکرا بسیار شبیه به روش مرسوم چینی است.

هفت چاکراها در هم ترازی از بالای سر تا ستون فقرات قرار می گیرند و وقتی که در هماهنگی عمل می کنند، انرژی در سراسر بدن جریان می یابد. چاکراها توانایی باز و بسته شدن دارند، که اجازه می دهد انرژی  بیرونی و درونی جریان یابد. برای باز کردن چاکراها، از تکنیک های تنفس و مدیتیشن استفاده می شود.

ریکی (Reiki)

این تکنیک ژاپنی در اوایل قرن بیستم توسط مایکاووسویوی بر اساس پنج اصل امپراتور ژاپن، میجی شکل گرفت. آنها عبارتند از:

  1. عصبانی نشوید
  2. نگران نباشید
  3. سپاسگزار باشید
  4. با دقت کار کنید
  5. مهربان باشید

ریکی در ژاپن براساس ایده نیروی جریان شناخته شده است. این روش از انرژی درمانی به افراد در درک بهتر زندگی، بهبودی حالات روحی و آگاهی از سلامتی کمک می کند.

روش ریکی به عنوان انرژی درمانی رویکردی روحانی دارد و تقریبا به “خرد خدا” یا “حکمت قدرت بالاتر” ترجمه می شود، هرچند کاملا مبتنی بر مذهب نیست. در عوض، این روش برمبنای این مفهوم پایه گذاری شده است که نیروی زندگی نامرئی است و بین ما جریان دارد که می توان آن را هدایت کرد و بصورت سودمند استفاده نمود. ریکی با استفاده از حرکات دست و پا زدن برای انتقال، تعادل و تنظیم انرژی موجب بهبود وضعیت روحی و جسمی می شود.

مشترکات زیادی بین این روش های مختلف انرژی درمانی وجود دارد وهمه آنها باعث بهبودی می شوند و این شباهت کاملا منطقی است.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه