با خواص شیرین بیان بیشتر آشنا شوید

written by هانیه زاهدی 8 آبان 1399
خواص شیرین بیان

شیرین بیان که به خاطر ریشه معطر و شیرینش این نام را به خود گرفته، یک گیاه چند ساله بوده که بومی آسیای غربی و اروپای جنوبیست. نام علمی آن Glycyrrhiza glabra می باشد اما در بین مردم به Liquorice یا همان شیرین بیان مشهور است. بانوی شهر قصد دارد در این مقاله شما را با فواید و خواص شیرین بیان آشنا کند.

مصریان باستان عاشق شیرین بیان بودند و از آن در چای برای درمان استفاده می کردند. بعدها که این گیاه به چین وارد شد، در طب چینی، به گیاه دارویی مهمی تبدیل گشت.

شیرین بیان به اشکال مختلفی از جمله چای گیاهی، آب نبات ها، کپسول های گیاهی خشک شده و عصاره مایع موجود بوده و حتی کارخانه های دخانیات نیز برای خوش طعم کردن توتون های خود از آن استفاده می کنند.

خواص شیرین بیان

تسکین درد معده و مشکلات گوارشی

از جمله خواص شیرین بیان به تسکین مشکلات دستگاه گوارش می توان اشاره کرد. در موارد مسمومیت غذایی، زخم معده و سوزش سر دل، عصاره ریشه شیرین بیان می تواند باعث ترمیم و کاهش درد معده شده و تعادل را به بدن بازگرداند.

این عملکرد به دلیل خاصیت ضد التهابی و تقویت کننده سیستم ایمنی اسید گلیسیریزیک موجود در شیرین بیان است. یک مطالعه نشان داد که اسید گلیسیریزیک می تواند باکتری های سمی هلیکوباکتر پیلوری را سرکوب کرده و از رشد آن در روده جلوگیری کند.

پاکسازی دستگاه تنفسی

شیرین بیان برای درمان مشکلات تنفسی توصیه می شود. مصرف این گیاه به عنوان یک مکمل خوراکی می تواند به بدن در تولید مخاط سالم کمک کند. تولید خلط سالم باعث می شود دستگاه تنفسی بدون انسداد مخاطی قدیمی و چسبنده آن عملکرد خود را حفظ کند.

شیرین بیان

کاهش استرس

کنترل و کاهش استرس از دیگر خواص شیرین بیان می باشد. استرس می تواند غده فوق کلیه را با تولید مداوم آدرنالین و کورتیزول خسته کند. شیرین بیان سبب تسکین این غدد شده و سطح سالم کورتیزول در بدن را تقویت می کند.

کمک به درمان سرطان

نتیجه برخی تحقیقات گویای آن است که ریشه شیرین بیان به طور بالقوه می تواند به درمان سرطان های پستان و پروستات کمک کند. در برخی از شیوه های طب سنتی چینی نیز از آن برای درمان سرطان استفاده می شود.

محافظت از پوست و دندان

ژل های موضعی حاوی شیرین بیان برای درمان اگزما توصیه شده و همچنین به دلیل خاصیت ضد باکتریایی که دارد می تواند به عنوان یک درمان پوستی موفق عمل نماید. به خاطر همین خواص شیرین بیان، پزشکان غالبا برای از بین بردن باکتری های دهان و دندان توصیه می کنند که افراد برای جلوگیری از پوسیدگی دندان از شیرین بیان استفاده کنند.

موثر در درمان هپاتیت C

گلیسیریزین موجود در شیرین بیان در درمان هپاتیت C موثر گزارش شده است. محققان اعلام کرده اند که گلیسیریزین فعالیت ضد ویروسی علیه هپاتیت C در نمونه های سلولی را نشان داده و می تواند به عنوان یک درمان برای این ویروس در آینده مورد استفاده قرار گیرد.

شیرین بیان

فرم ها و مقدار مصرف شیرین بیان

عصاره مایع، رایج ترین شکل مصرفی شیرین بیان است. این ماده به عنوان شیرین کننده تجاری در آب نبات ها و نوشیدنی ها استفاده می شود. مصرف عصاره آن نباید از 30 میلی گرم تجاوز کند. چرا که مصرف بیشتر می تواند باعث ایجاد عوارض جانبی ناخواسته شود.

پودر شیرین بیان در فروشگاه های مواد غذایی سالم و خرده فروشی های آنلاین به فروش می رسد. این پودر همراه با ژل پایه، می تواند به یک پماد موضعی تبدیل شده که پوست را پاکسازی کرده و در درمان اگزما و آکنه مفید است. همچنین می توان پودر آن را درون کپسول های گیاهی ریخت و به صورت خوراکی مورد استفاده قرار داد.

مصرف برگ های خشک و خرد شده شیرین بیان به عنوان چای، محبوبیت زیادی دارد. از این نوشیدنی برای تقویت سلامت دستگاه گوارش، تنفسی و غدد فوق کلیه استفاده شده اما مصرف آن بیش از 226 گرم در روز توصیه نمی شود.

شیرین بیان

DGL  همان شیرین بیان بوده که گلیسیریزین آن برداشته شده است. DGL نباید بیش از 2 درصد گلیسیرریزین داشته باشد. این فرم برای رفع علائم ناخوشی دستگاه گوارش توصیه شده و به صورت قرص های جویدنی، کپسول، چای و پودر موجود است. بیش از 5 گرم DGL در روز نباید مصرف شود.

عوارض جانبی

مصرف زیاد شیرین بیان باعث کمبود پتاسیم در بدن و ضعف عضلات شده که به آن هیپوکالمی گفته می شود. به علاوه فشار خون بالا، ایجاد ورم و بی نظمی ضربان قلب نیز از دیگر عوارض مصرف بالای شیرین بیان است. به توصیه سازمان غذا و دارو، زنان باردار و یا شیرده باید از مصرف هر فرم و نوعی از شیرین بیان خودداری کنند.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه