دلایل رفتار ناهنجار کودکان چیست؟

written by سولماز هومن زاده 10 آبان 1398
رفتار ناهنجار کودکان

احتمالا در مورد عکس العمل های نامناسب و رفتار ناهنجار کودکان زیاد شنیده اید. این یعنی آنها وقتی نتوانند نیاز و احساسشان را با کلمات بیان کنند، از رفتارهای ناهنجار و نامناسبی برای تخلیه خودشان استفاده می کنند.

وقتی کودک ۳ ساله یک بچه کوچکتر را میزند، یا پسر ۵ ساله تان اسباب بازیش را به سمت شما پرتاب می کند، یا بچه ۷ ساله تان در را محکم میبندد، آنها دارند احساساتی را بروز می دهند که با کلمات نمیتوانند بیان شان کنند. رفتار ناهنجار کودکان در اصل بیان کننده نیاز آنها به کمک است

نیاز فرزندان به کمک

شما میتوانید در مقابل رفتار ناهنجار کودکان آنها را تنبیه کنید. در نهایت رفتار آنها مطمئنا قابل قبول نیست. ولی شما با اینکار شانس اینکه بتوانید درک کنید که این چه احساسیست که اذیتش می کند و او نمیتواند با کلمات بیانشان کند را از دست می دهید. شما از پیغامی که کودکتان برایتان میفرستد چشم پوشی می کنید.

آیا باید از رفتار بد او بگذرید؟ هرگز! عکس العمل نشان دهید چرا که به نفع همه است. البته در دنیای ایده آل قرار است که شما قبل از اینکه فرزندتان به نقطه ای برسد که رفتارهای ناهنجار از خودش نشان بدهد، درکش کنید و به نیازش پاسخ بدهید. ولی خانواده ها از آدم ها تشکیل شدند، و اصولا بر اساس تعاریف، آدم ایده آل وجود ندارد. هیچ اشکالی ندارد، عشق ورزیدن همیشه بهتر از ایده آل بودن عمل می کند.

در حالیکه با مهربانی و آرامش برای فرزندتان چارچوب تعریف می کنید، به خودتان یادآوری کنید که پشت هر رفتار فرزندتان دلیلی وجود دارد. شاید دلیلش برای شما عاقلانه به نظر نیاید ولی برای او یک دلیل است!

نیاز فرزندان به کمک

سپس، آن نیاز و احساسی که باعث به وجود آمدن رفتار ناهنجار کودکان می شود را پیدا کنید؛ اگر فرزندانتان نیاز به کمک و همکاری شما دارند آن نیاز را پیدا کرده و رفع کنید. اگر شما به نیاز فرزندتان توجه نکنید، منشا رفتار نامناسبش را نیز پیدا نمی کنید.

بیشتر بخوانید:  6 نکته برای بزرگ کردن بچه های لجباز

آیا دوست دارید چند مثال از اینکه چه جوری می توانید «نشانه های نیاز فرزندتان به کمک» را ردیابی کنید برایتان بزنم؟ مثالهای پایین را بخوانید:

نیاز فرزندان به کمک

بچه هایی که همیشه بد اخلاق و بدقلق هستند و با شما همکاری نمی کنند، نیاز بیشتری به خواب، ارتباط بیشتر با شما، توجه جسمی و روحی و آغوش امن پدر و مادر برای گریه دارند.

بچه هایی که با خواهر و برادرهایشان رقابت می کنند گاهی نیاز دارند که در ارتباط نزدیکتری با پدر و مادرشان باشند، و برای چیزی که هستند بیشتر دیده شوند و به آنها ارزش داده شود. (یادتان باشد که، رقابت و چشم و همچشمی بین خواهر و برادرها از رقابتی که آنها برای چیزهای کمیاب دارند می آید؛ رقابت برای دریافت عشق و خوشحالی از جانب شما. هر کدام از بچه های شما باید احساس کنند که شما نمیتوانید هیچ کس را به اندازه آنها دوست داشه باشید.)

نیاز فرزندان به کمک

بچه هایی که «حرف گوش نمی کنند» معمولا یاد گرفتند که ما را جدی نگیرند مگر اینکه سرشان داد بزنیم. آنها در اصل از ما میخواهند که آرام باشیم و در حالیکه راهنمایی شان می کنیم با آنها ارتباط برقرار کنیم.

بچه هایی که خیلی زود خشمگین و عصبانی می شوند، یک ترس غیر قابل تحملی را در درون شان حبس می کنند. آنها باید بخندند (حتی وقتی که عصبانی نیستند) تا شروع به کنار گذاشتن ترس شان کنند، و وقتی که احساس امنیت کردند، آن ترس را با حضور شما تجربه کنند. در اینصورت این پروسه با چیزی شبیه بدخلقی شروع می شود ولی اگر شما با آنها همدلی کنید، خشم آنها نیز به دنبالش اشک و گریه می شود و سپس، مهربانی و همکاری می آید.

بهترین رفتارهای والدین هنگام عصبانیت از کودکان را بشناسید.

نیاز فرزندان به کمک

بچه هایی که همیشه سرکش هستند معمولا نیاز دارند که احساس قدرت، کارآمدی و احترام بیشتری کنند. نیاز دارند که به آنها گوش کنیم و به آنها نشان دهیم که آنها را می شنویم حتی اگر با حرف هایشان مخالف باشیم.

بیشتر بخوانید:  6 نکته برای بزرگ کردن بچه های لجباز

بچه هایی که به ما بی احترامی می کنند در اصل با اینکار نشان می دهند که به اندازه کافی با ما در ارتباط گرم و عمیق نیستند و احترام کافی از جانب ما دریافت نمی کنند. بعضی وقتها بی احترامی کردن بچه ها نتیجه داد زدن های والدین و زیاده روی کردنشان در عصبانیت و بد اخلاقیهاست.

بچه هایی که به ما دروغ می گویند در اصل میترسند. فکر می کنید که چه چیزی در پاسخ شما وجود دارد که فرزند شما آنقدر احساس ناامنی می کند که مجبور می شود به شما دروغ بگوید؟

برای مطالعه بیشتر خواندن مقاله چگونه از دروغ گفتن کودکان جلوگیری کنیم؟ را بخوانید

بچه‌هایی که دائماً نق میزنند و یا پرتوقع هستند، به اندازه کافی مطمئن نیستند که به نیازهایشان پاسخ داده می شود، آنها به مراقبت و رسیدگی بیشتری نیاز دارند.

بچه هایی که دائما سعی می کنند پا روی خط‌ قرمزهای ما بگذارند باید بدانند که تصمیم گیرنده اصلی پدر و مادرها هستند و آنها هستند که امنیت بچه ها را فراهم می کنند، در حالیکه همچنان عاشق بچه هایشان هستند. شما در حالیکه سعی می کنید که با آنها همدل باشید و درکشان کنید، با جدیت و خیلی واضح و مشخص چارچوب هایشان را تعریف می کنید. فرمواشی این است؛ با صدایی گرم به او میگویید «تو «ایکس» را میخواستی، بنابراین «ایگرگ» را انجام دادی. من درک می کنم ولی انجام دادن «ایگرگ»٫ اصلا کار درستی نیست، چرا که (فلان کس یا چیز را) اذیت می کند، تو به جایش میتوانی «زِد» را انجام بدهی.»

نیاز فرزندان به کمک

اگر از فرزندتان سؤال کنید، آیا او قادر خواهد بود که به شما بگوید که به چه چیزی نیاز دارد؟ نه! و به همین خاطر است که بداخلاقی میکند. ولی ۷ سؤال وجود دارد که اگر از خودتان بپرسید با کمک آنها می توانید نشانه های درخواست کمک فرزندتان را بشناسید و باعث تغییر رفتار ناهنجار کودکان خود شوید.

بیشتر بخوانید:  6 نکته برای بزرگ کردن بچه های لجباز

1 ) کدام رفتار فرزندتان است که شما را بیش از هر چیزی آزار می دهد؟ آن رفتار همان نشانه درخواست کمک است.

نیاز فرزندان به کمک

2 ) بعد از دیدن نشانه درخواست کمک از جانب فرزندتان، اولین چیزی که به ذهنتان می رسد چیست؟ از دید فرزندتان، به خاطر چه حس و نیازی او مجبور به نشان دادن واکنش نامناسب شده است؟ عدم ارتباط با شما؟ داشتن حس استقلال؟ نیاز به خواب؟ آزرده شدن به خاطر دائما مورد انتقاد پدر قرار گرفتن و کنترل شدن از جانب او؟ نیاز به زمان تنهایی بیشتر با مادر؟

3 ) چه کارهایی میتوانید برای پاسخ به نیاز فرزندتان انجام دهید؟ یک لیست از آن کارها تهیه کنید.

4 ) خوب دقت کنید و ببینید هر از چندگاهی ترس خود شما با رسیدگی به نیاز فرزندتان مداخله می کند. مثلا، اگر او ناگهان شروع به صحبت کردن مانند بچه ها بکند، آیا شما احساس می کنید که باید او را تصحیح کنید یا اینکه نیاز موقت او به ادای بچه ها در آوردن را بپذیرید و به این نیاز او پاسخ دهید. نفس عمیق بکشید، آن ترس را رها کنید و اجازه بدهید که از شما جدا شود. وقتی به نیاز فرزندتان پاسخ دهید، او میتو‌اند به زندگیش ادامه دهد. وقتی که میزهای بچه ها را نادیده بگیرید، آنها در جایی که هستند گیر می کنند.

نیاز فرزندان به کمک

5 ) برنامه ریزی کنید تا بتوانید حداقل یکی از کارهایی که در لیست تان نوشته اید را هر روز انجام دهید. شاید مجبور شوید که یک کار را چندین بار انجام دهید.

6 ) به تغییر رفتار فرزندتان در طول یک هفته دقت کنید. چه چیزهایی کار می کند و چه چیزهایی کار نمی کند. در مورد نیازهای فرزندتان چه چیزهایی یاد گرفتید؟

7 ) چه کاری را در آینده متفاوت انجام میدهید؟

با این روش ها به سلامت خانواده و کاهش رفتار ناهنجار کودکان خود کمک کنید.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه