آموزش موسیقی به کودکان چه فوایدی دارد؟

written by ژاله نوذری 3 تیر 1399
آموزش موسیقی به کودکان

موسیقی از دیرباز بخش مهمی از زندگی بشر بوده است. آموزش موسیقی به کودکان و آشناسازی آنان از سنین پایین با انواع مختلفی از ملودی ها، آهنگ ها و موسیقی منجر به تغییرات قابل توجهی در رشد ذهنی، عاطفی و جسمی آنها می شود.

آموزش موسیقی اغلب به عنوان ابزاری کارآمد برای تقویت توانایی های هوشی، یادگیری، بهبود روابط اجتماعی و تقویت اعتماد به نفس شناخته شده است.

آموزش موسیقی به کودکان فواید بسیاری در دوران تربیت و بعد از آن (در زندگی بزرگسالی) دارد.

در ادامه با شما از فواید آموزش موسیقی به کودکان سخن خواهیم گفت. پس با ما همراه باشید.

فواید آموزش موسیقی به کودکان

تاثیر موسیقی بر تحول زبان

آشنایی کودکان با قافیه ها، آهنگ ها و بطور کلی موسیقی در مراحل ابتدایی شکل گیری زبان، به آنان کمک می کند تا اعتماد به نفس بیشتری در صحبت کردن و کاربرد زبان به دست آورند.

همچنین یادگیری موسیقی در سنین پایین باعث ایجاد ریتم و تقارن زبان، به رسمیت شناختن ساختارهای نحوی و درک الگوهای زبانی می شود و بعدها برای یادگیری زبان های خارجی دیگر، کودکان با سهولت بیشتری به استفاده از واژگان، الگوهای گرامری، اصطلاحات مشترک زبان و غیره می پردازند.

آموزش موسیقی به کودکان

مطالعات مختلف نشان داده است كودكانی كه در كلاس های موسیقی شركت می كنند، پیشرفت بیشتری در گفتار دارند و راحت تر سخن می گویند.

یادگیری موسیقی به پیشرفت سمت چپ مغز (مربوط به زبان و استدلال) و تشخیص صدا، ریتم و قافیه کمک می کند. همچنین یادگیری نت ها و آهنگ ها به کودکان کمک میکند تا اطلاعات بیشتری را به خاطر بسپارند.

به طور کلی آواز خواندن و همچنین گوش دادن به موسیقی مهارت های صحبت کردن، گوش دادن، نوشتن و خواندن را بهبود می بخشد و این در حالی است که موسیقی نوعی فعالیت سرگرم کننده و بی دردسر محسوب می شود که کودکان اشتیاق فراوانی برای یادگیری آن دارند.

موسیقی و رشد مهارت های اجتماعی

موسیقی افراد را به هم نزدیکتر می کند. کودکان فعالیت هایی مثل رقص، آواز، پانتومیم و آنچه را که می شنوند و می بینند تکرار می کنند و معمولاً دوست دارند آن را با دیگران به اشتراک بگذارند.

موسیقی مهارت های کلامی و حرکتی کودکان را رشد می دهد، به آنها اعتماد به نفس و انرژی می دهد تا دنیای اطراف خود را کشف کنند و آن را با دیگران به اشتراک بگذارند.

اگر کودک شما دچار کم رویی یا ناسازگاری اجتماعی است، آموزش موسیقی (یادگیری نواختن ساز یا آواز خواندن) می تواند روشی کارآمد برای مقابله با این مشکلات باشد.

همچنین یادگیری موسیقی به درمان اضطراب اجتماعی، استرس یا کم رویی نیز کمک می کند. برعهده گرفتن نقش نوازنده ممکن است در غلبه بر استرس اجرا در صحنه، یادگیری نحوه قرار گرفتن در کانون توجه و ترس از اجرای جلوی غریبه ها، دوستان و خانواده کمک کند.

آموزش موسیقی به کودکان

آموزش موسیقی به کودکان و رشد مغز

مطالعات علوم اعصاب شناختی نشان می دهد که موسیقی می تواند عملکرد مغز را در کودکان تقویت کند.

فعالیت های موسیقی (مانند نوازندگی یک ساز، آواز خواندن یا فقط گوش دادن به موسیقی) باعث تحریک مغز می شود و این تمرین مغزی با ایجاد ارتباطات عصبی جدید منجر به بهبود ساختارهای مغز می شود.

آموزش موسیقی و مهارت های ریاضی

موسیقی می تواند به پیشرفت مهارت های ریاضی کمک کند. با گوش دادن به ضرب آهنگ های موسیقی، کودک شما می تواند انتخاب الگو و حل مسئله را یاد بگیرد.

کودکانی که موسیقی را در سنین پایین یادگرفته اند از هوش مکانی و توانایی شکل گیری تصاویر ذهنی اشیاء نیز برخوردار هستند (این دو مهارت ها برای ریاضیات پیشرفته مهم هستند).

آموزش موسیقی به کودکان

تاثیر آموزش موسیقی بر حافظه، توجه و تمرکز

مطالعات اخیر نشان داده است افرادی که در کودکی آموزش موسیقی دیده اند، مهارت های بهتری در حافظه دارند و این آموزش موجب تقویت فرایند یادسپاری در آنان می شود.

یادگیری موسیقی همچنین به تمرکز بالایی نیاز دارد و کودکانی که این آموزش را دریافت می کنند از توانایی توجه و تمرکز بهتری برخوردار خواهند بود.

آموزش موسیقی به کودکان و تقویت هماهنگی حرکتی

آموزش موسیقی همانند آموزش ورزش کردن، بازی کردن و رقصیدن به رشد بهتر مهارت های حرکتی کودکان منجر می شود.

استفاده از آلات موسیقی به هماهنگی گوش، چشم و همچنین عضلات دست و پا نیاز دارد و تمرین این هماهنگی در نهایت سبب تقویت ذهن و بدن می شود.

به عنوان مثال اجرای برخی سازها می تواند هماهنگی دست چپ و راست را در کودکان بهبود بخشد. به طور مشابه، نواختن پیانو، همزمان فشار دادن پدال و خواندن نت ها، روشی عالی برای هماهنگی چشم و افزایش چابکی کودک است.

تاثیر آموزش موسیقی بر موفقیت کودکان

موسیقی به کودکان می آموزد که در جهت اهداف کوتاه مدت کار کنند، روند یادگیری خود را بسنجند و هماهنگی فکر و بدن شان را نظم بخشند.

تعیین وقت منظم برای تمرین باعث ایجاد تعهد و صبر در کودکان می شود. تسلط بر قطعه جدید موسیقی منجر به احساس غرور و موفقیت می شود و به کودکان کمک می کند تا ارزش نظم و انضباط را در پیشرفت امور یاد بگیرند.

موسیقی می تواند راهی را برای کودکان به وجود آورد تا بتوانند خود را ابراز کنند، خلاقیت خود را بروز دهند، از آنها الهام و نشاط بگیرند، صبور باشند و استرس و تنش را کاهش دهند.

برای داشتن کودکانی خلاق مقاله افزایش خلاقیت در کودکان را بخوانید.

نتیجه گیری

موسیقی می تواند فرزند شما را در بسیاری از زمینه ها همچون زبان، ریاضیات، تمرکز و مهارت های حل مسئله یاری دهد.

فواید شگفت انگیز آموزش موسیقی به کودکان می تواند دلیل خوبی برای ادغام آن در زندگی فرزندتان باشد.

موسیقی به رشد شخصیت، هوش، مهارت اجتماعی، اعتماد به نفس و موارد دیگر کمک می کند و در واقع بزرگترین هدیه به ذهن و روح کودک است.

به دلیل این فواید مهم، سعی کنید کودک خود را تا حد ممکن در معرض آشنایی با موسیقی قرار دهید(به موسیقی گوش دهید، آواز بخوانید، به کنسرت بروید یا سازهای موسیقی را تهیه کنید و به کلاس آموزشی بروید).

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه