تاثیر موسیقی بر سلامت بدن

written by هانیه زاهدی 11 آبان 1398
تاثیر موسیقی بر سلامت بدن

تاثیر موسیقی بر سلامت بدن موضوعیست که سالهاست محققان را در گوشه و کنار جهان به خود مشغول داشته است. شنیدن یک موسیقی همانند استشمام یک عطر نوعی سفر در زمان است. یک آهنگ خاص می تواند خاطره خاصی را برای شما زنده کرده و باعث شود احساس آرامش یا اندوه کنید.

جالب است بدانید افراد با توانایی بیان تفاوت بین موسیقی و سر و صدا متولد می شوند؛ یعنی می تواند یک موسیقی را از بین صداهای محیط تشخیص دهد. در واقع مغز ما مسیرهای متفاوتی برای پردازش قسمت های مختلف موسیقی از جمله گام، ملودی، ریتم و میزان سرعت دارد. موسیقی سریع می تواند ضربان قلب، تنفس و فشار خون را بالا برده، در حالی که موسیقی آهسته تر اثری متضاد دارد.
بانوی شهر قصد دارد در این مقاله به تاثیر موسیقی بر سلامت بدن بپردازد.

بررسی تاثیر موسیقی بر سلامت بدن

با وجود تحقیقات بسیار، هنوز هم اثرات موسیقی به روی افراد کاملا مشخص نشده است. مطالعات نشان داده اند که وقتی افراد موسیقی دلخواه خود را می شنوند، مغز ماده شیمیایی به نام دوپامین آزاد می کند که تأثیرات مثبتی بر خلق و خوی دارد. موسیقی می تواند ما را به احساسات شدیدی مانند شادی، غم و اندوه و یا ترس وادار کند و حتی برخی عقیده دارند که به ما قدرت و نیروی حرکت می دهد. به گفته برخی محققان، موسیقی حتی ممکن است قدرت بهبود سلامتی ما را داشته باشد. اگر چه مطالعات بیشتری برای بررسی تاثیر موسیقی بر سلامت بدن نیاز است، اما یافته های محققان تا به امروز، تاثیرات مثبت آن را بر سلامتی افراد تایید می کند.

تاثیر موسیقی بر سلامت بدن

از جمله مزایای گوش کردن به موسیقی خوب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روحیه را بهبود می بخشد: گوش دادن به موسیقی شاد و حتی ملایم می تواند سبب بهبود سلامتی، تنظیم عواطف و ایجاد شادی و آرامش در زندگی روزمره شود.
  • استرس را کاهش می دهد: گوش دادن به موسیقی “آرامش بخش” (عمدتا ملایم و بی کلام) باعث کاهش استرس و اضطراب شده و حتی برای افرادی که تحت اقدامات پزشکی نظیر جراحی، دندانپزشکی و یا کولونوسکوپی قرار می گیرند، به منظور کسب آرامش بیشتر و کاهش استرس، موسیقی ملایم پخش می شود.
  • سبب بهبود فعالیت های بدنی می شود: مطالعات نشان می دهد که موسیقی می تواند ورزش هوازی، تحریکات ذهنی و جسمی را تقویت کرده و راندمان عملکرد کلی را افزایش دهد.
  • حافظه را تقویت می کند: عناصر تکراری ریتم و ملودی می توانند به مغز کمک کرده تا الگویی ایجاد کند که باعث تقویت حافظه می شود. پژوهشی که به روی بازماندگان سكته مغزی انجام شد، نشان داد که گوش دادن به موسیقی به آنها كمک كرد تا حافظه كلامیشان تقویت شده و سردرگمی و نقص توجه شان كمتر شود.
  • درد را تسکین می دهد: در طی یک تحقیق گسترده به روی بیمارانی که بعد از عمل جراحی بهبود یافته اند، افرادی که برای آنها قبل، حین یا بعد از عمل موسیقی پخش شده است، در مقایسه با بیمارانی که فقط در یک مرحله به موسیقی گوش داده اند، درد کمتر و رضایت کلی بیشتری داشتند.
  • ادارک را بهبود می بخشد: گوش دادن به موسیقی می تواند روند فراموشی را کند کرده و سبب یادآوری خاطرات شود؛ حتی به حفظ و بهبود برخی از توانایی های ذهنی نیز کمک می کند.
  • در درمان کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم موثر است: کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم که تحت موسیقی درمانی قرار گرفته اند، در پاسخهای اجتماعی، مهارتهای ارتباطی و مهارتهای توجهی بهبود چشمگیری پیدا کرده اند.
  • سبب تسکین نوزادان نارس می شود: موسیقی زنده و لالایی بر علائم حیاتی، بهبود رفتارهای تغذیه ای و الگوهای مکیدن در نوزادان نارس نیز تأثیر گذار است.

تاثیر موسیقی بر سلامت بدن

موسیقی یک هنر، سرگرمی، لذت، مراقبه و دارویی برای روح و بدن است. همه فرهنگ ها و مردم نسبت به آن واکنش داشته و می توان گفت فارغ از هر رنگ و نژاد و ملیتی، زبان مشترک همه مردم دنیاست. اما توجه داشته باشید که منظور از موسیقی درمانی و تاثیر موسیقی بر سلامت بدن، موسیقی بیش از حد پر تحرک و بی محتوا نیست. این نوع موسیقی نه تنها تاثیر درمانی ندارد، بلکه در طولانی مدت ممکن است بر سلامت جسم و روان تاثیر عکس داشته باشد.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه