آیا می دانید گردشگری سلامت یا توریسم درمانی چیست؟

written by ژاله نوذری 1 اسفند 1397
آیا می دانید گردشگری سلامت یا توریسم درمانی چیست؟

از قرن 18میلادی و پس از انقلاب صنعتی تغییر چشمگیری در صنعت گردشگری روی داد. عواملی همچون جهانی شدن تجارت بین المللی، افزایش تبادلات فرهنگی و همچنین توسعه زیرساخت های مخابرات جهانی موجب شد تا گردشگری به صنعتی عمده در جهان تبدیل شود. امروزه به دلیل افزایش تعداد توریست، گردشگری به بخش اصلی برنامه اقتصادی هر کشوری تبدیل شده است.

با توسعه گردشگری، انواع جدیدی از گردشگری ها ظاهر شدند مانند: گردشگری سلامت، گردشگری محیط زیست، اوقات فراغت و گردشگری فردی.

گردشگری سلامت چیست؟

هنگامی که افراد از یک کشور به کشور دیگر با مقاصد پزشکی یا درمانی خاص سفر می کنند، به آنان «گردشگران سلامت» گفته می شود. توریسم درمانی یا گردشگری سلامت پدیده ای نسبتاً نو میباشد که به تازگی در جهان گسترش یافته است. مهمترین ویژگی گردشگری سلامت این است که بطور همزمان موجب بهبود سلامت جسمی و روانی در افراد می شود.

سازمان جهانی گردشگری (WTO)، گردشگری سلامت را این گونه تعریف می کند: استفاده از خدماتی برای بهبود یا افزایش سلامتی جسمی و روحی فرد که در مکانی خارج از محل سکونت وی باشد و بیش از ۲۴ ساعت به طول ‌انجامد.

گردشگری سلامت شامل استفاده از آب‌های گرم و معدنی، آب و هوا یا مداخلات پزشکی است. یعنی توریسم درمانی صرفاً مختص به مکان های درمانی طب سنتی در جهان (مانند آب گرم های معدنی) نمی باشد بلکه این نوع از گردشگری به توسعه بیمارستان ها و مراقبت های بهداشتی در هر کشور و نحوه ارائه خدمات مدرن پزشکی در آنجا نیز بستگی دارد. جستجوهای افراد درمورد شناسایی بهترین امکانات پزشکی موجب ظهور یک اصطلاح جدید به نام «گردشگری سلامت» شد که این مقوله از گردشگری به صنعتی چند میلیارد دلاری در سراسر جهان تبدیل شده است.

بیشتر بخوانید:  بوم گردی (Ecotourism) چیست؟

 گردشگری سلامت

تفاوت های بین گردشگری سلامت و گردشگری پزشکی مرز مشخصی ندارد، اما می توان نتیجه گرفت که گردشگری پزشکی به طور کلی شاخه ای از گردشگری سلامت محسوب می شود؛ با این حال، اصطلاح گردشگری پزشکی و گردشگری سلامت گاهی به عنوان جایگزین هم نیز استفاده می شوند.

گردشگران سلامت عمدتاً از کشورهای ایالات متحده، کانادا، انگلیس، اروپای غربی و استرالیا می باشند. گزارش ها نشان می دهد که کشورهایی همچون کوبا، کاستاریکا، مجارستان، هند، اردن، مالزی، تایلند، بلژیک، لهستان و سنگاپور نیز در حال ورود به این عرصه هستند.

چرا بیماران سفر کردن را انتخاب می کنند؟

دلایل زیادی برای مسافرت افراد در این راستا وجود دارد که از جمله می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

بسیاری از افراد در جستجوی درمان طبی سنتی جایگزین هستند که در کشورشان وجود ندارد.

معمولاً برای بسیاری از افراد درمان در کشورهای خارجی با هزینه ی کمتری صورت می پذیرد.

در برخی از کشورها علم پزشکی مطابق با نیازهای جامعه پیشرفت نکرده است و افراد برای برخورداری از امکانات پزشکی مناسب به سایر کشورها مسافرت می کنند.

هزینه های درمان در کشورهای توسعه یافته معمولاً بسیار بالا است. از شعارهای اصلی گردشگری سلامت این است که باید هزینه های درمان در حد کشورهای درحال توسعه باشد.

توریسم درمانی

چرا کشورها علاقه مند به گردشگری سلامت هستند؟

  • هنگامی که افراد به عنوان توریست به کشوری می روند، آنها آداب، رسوم و ویژگی های شاخص کشورشان را به مکان مقصد انتقال می دهند و مردم سایر کشورها را از فرهنگ خود مطلع می سازند.
  • افزایش تعداد توریست ها در هرکشوری موجب افزایش آمارهای مرتبط با جذب گردشگر می شود و بر اقتصاد کشور آنان تاثیرات مثبتی خواهد داشت.
  • گردشگری می تواند به عنوان گامی مهم در شروع تعاملات اقتصادی بین کشورها موثر واقع شود.
  • گردشگری موجب کاهش بیکاری می شود و مشاغل موجود در کشور را افزایش می دهد.
  • با جذب توریسم درمانی، حیطه های پزشکی – علمی و فرهنگی کشورها در سطح جهانی، بیشتر شناخته می شوند.
بیشتر بخوانید:  درباره حراجی های استانبول چه می دانید؟

توریسم درمانی

معایب گردشگری سلامت

در زمینه گردشگری سلامت برخی مشکلات نیز وجود دارد. این معایب مرتبط با بیماران و خدمات ارائه شده به آنها است.

  • مراقبت های پس از درمان و یا پیگیری درمانی کمی برای این دسته از بیماران وجود دارد. بیمار معمولاً فقط چند روز در بیمارستان بستری می شود و سپس به خانه (کشور خودش) باز می گردد.
  • به دلیل سود آوری توریست درمانی، امروزه باور نادرستی شایع شده است مبنی بر اینکه مراکز درمانی و خدمات بهداشتی- پزشکی بیشتر انرژی، امکانات و وقت خود را برای رسیدگی به توریست ها صرف می کنند و ساکنین بومی از این امکانات محروم می مانند. هر چند این مسئله واقعیت ندارد اما بر دیدگاه مردم در خصوص توریست های درمانی تاثیر می گذارد.
  • گردشگری سلامت در هر کشوری ممکن است تهدیدی برای انتقال فرهنگی به حساب آید. خرده فرهنگ های انتقالی به وسیله گردشگران بر افکار عموم به ویژه نوجوانان و جوانان تاثیر می گذارد.
  • تخریب محیط زیست و امکانات اولیه جزء مسائل مهم است که باید به آنها رسیدگی شود.
  • در صورت عدم نظارت صحیح بر امور گردشگری ممکن است کسب و کارهای غیرقانونی و ناخواسته رواج یابد.
  • در برخی موارد، گردشگری درمانی، در تمام طول سال قابل استفاده نیست و مشاغل مرتبط با آنها در وضعیت موقتی قرار دارند و فقط در طول فصل گردشگری استخدام می شوند.
  • از نظر پزشکی این احتمال وجود دارد که برخی از بیماری های توریست ها به کشور مقصد سرایت کند.
  • برای تامین نیازهای گردشگران سلامت، برخی خدمات درمانی و بهداشتی باید افزایش یابد که نیازمند لحاظ نمودن بودجه است.
بیشتر بخوانید:  اقامتگاه بوم گردی چیست؟اقامتگاه بومگردی در ایران

نتیجه گیری

گردشگری سلامت کشورها را قادر می سازد تا در زمینه انتقال بیماران برای دریافت مراقبت های مطلوب با هزینه های کم فعال باشند و در نهایت، فرصت هایی برای مدیران بخش مراقبت های بهداشتی فراهم می آورد تا راهی نو برای تامین بهترین مراقبت های پزشکی در بیمارستان های ارزان قیمت در نقاط خارج از کشور بیابند.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

1 دیدگاه

نیل 2 اسفند 1397 - 2:58 ب.ظ

سلام ممنون بابت مطالب خوب و علمی تون.

Reply

بدون دیدگاه