مفهوم و کاربرد برند چیست و به چند دسته تقسیم میشوند؟

written by هستی پورمرز 15 مهر 1398
برند

برند چیست؟ حتی افرادی که در زمینه برندسازی فعال هستند، در پاسخ قطعی به این سؤال اختلاف نظر دارند. اصطلاح “برند” یا “نام تجاری” برای اولین بار در حدود بیش از نیم قرن پیش برای تمایز و شناسایی دام های گله داران مورد استفاده قرار گرفت.

در اواخر دهه 1880، کالاهای بسته بندی شده ای مانند کوکاکولا، شروع به فعالیت کرده و بعدها اصطلاح برند به منظور تمایز و ایجاد رقابت عمومی برای این مشاغل نیز به کار گرفته شد. اما به طور کلی یک برند، شخصیت یک تجارت است. در حقیقت، می توان از کلمه “شخصیت” به عنوان یک جایگزین مستقیم برای “برند” استفاده کرد. فرهنگ لغت نیز نام تجاری را “درک شخص از یک محصول، خدمات، تجربه یا سازمان” تعریف می کند.

برند

معرفی انواع Brand

برندها انواع متفاوتی دارند و متخصصان فعال در این زمینه آنها را در گروه های مختلفی بر اساس معیارهای مشخصی طبقه بندی می کنند. گرچه این طبقه بندی ها اشتراکاتی باهم دارند اما از بعضی جهات نیز متفاوتند. تفاوت آنها از جهت تعیین معیار برای گروه بندی می باشد. به عنوان مثال عده ای Brand را در 9 گروه کلی قرار داده اما عده ای دیگر آنها در 21 یا 18 گروه می گنجانند. لذا بر اساس ویژگی های تعریف شده برای دسته بندی، کمپانی های بزرگ ممکن است در یک یا دو گروه از برندها قرار گیرند.

برند

برخی از این گروه بندی ها عبارتند از:

برند شخصی Personal Brand

که به عنوان Brand تک نفره و منحصر به فرد نیز شناخته می شود. این نام تجاری که فرد برای خودش خلق می کند، سبب ایجاد و افزایش فرصت های شغلی پیرامون خود می شود. از آنجایی که این نوع برند با محوریت فرد است، یکی از چالش بزرگ برای مدیر برند محسوب می شود.

برند کالا Product Brand

این دسته بندی که بیشتر متوجه شرکت های تولیدی و بازرگانی بوده و هدف آن تولید یک محصول برای بازار هدف می باشد که البته در جزئیات باهم متفاوتند.

برند خدماتی Service Brand

بسیاری از کسب و کارهایی که بدون ارائه کالا، خدماتی خاص به مشتریان خود ارائه می دهند، در این دسته بندی جای می گیرند.

برند اخلاقی Ethical Brand

این برندها در دو زمینه کار می کنند:

مورد اول توضیحی در مورد نحوه کار برندها و به طور خاص رویه هایی که از آنها استفاده شده و تعهداتی که در زمینه هایی مانند ایمنی کارگران، CSR و … را دارند، تشریح می کند.

مورد دوم حاکی از پاسخگویی و جلب اطمینان مصرف کنندگان در قبال کیفیت برندهاست.

نمونه موفق Brand این حوزه Fair trade بوده که هدف آن کمک به تولیدکنندگان جهان سوم است.

برند لوکس Luxury Brand

همانطور که از نام آن پیداست این نوع برند محصولاتی باکیفیت و با قیمت های گزاف ارائه می دهد. بازار هدف برندهای لوکس را مشتریانی خاص و منتخب تشکیل می دهد. این نوع برند درگیر کاهش قیمت نیست بلکه بیشتر برای ارائه خدمات برتر برای مشتریان خود فعالیت می کند. ساعت های رولکس Rolex نمونه ای از یک برند لوکس هستند.

برند سواروسکی، جواهر درخشان میلیارد دلاری! را بشناسید

برند غیرانتفاعی Non Profit Brand

که به آن NGO Brand نیز گفته می‌شود. موسساتی که در آن جای می گیرند، به دنبال مدل های ارزشی و هدف هایی والا بوده و سعی می کنند با جمع آوری کمک های مالی ضمن افزایش سرمایه، آنها را در مأموریت های اجتماعی و پروژه‌های عام‌المنفعه به مصرف برسانند.

برند فعال Activist Brand

به عنوان Brand هدفمند شناخته می شود. این  برند همزمان با ارائه محصول، یک هدف تمایز را نیز در ذهن مصرف کنندگان مشخص کرده و بر آن تمرکز دارد. برای مثال BodyShop با مواضع ضد خشونت علیه حیوانات به برندی فعال در حوزه حقوق حیوانات شناخته شده و همچنین Benetton با مخالفت در خصوص تعصب و مشکلات جهانی، بسیار مشهور شده است.

برند افراد مشهور Celebrity Brand

افراد دارای چهره های شاخص با تولید محصولاتی با نام تجاری خود و تبلیغ آن در شبکه های اجتماعی، کسب و کار خود را رونق می بخشند.

درباره برند دیور (Dior) چه می دانید؟

برند کارفرما Employer Brand

توانایی یک شرکت در بازار رقابتی، ناشی از برند کارفرماست. هر چه این برند با ارزشتر باشد، سهام آن نیز بالاتر خواهد بود. اهمیت دادن به تخصص نیروهای انسانی و بهره وری بالای کارمندان شرکت، همگی در صعود سهام شرکت سهیم می باشند. شرکت هایی مانند گوگل، مایکروسافت، جگ وار از این دست هستند.

انواع دیگری از گروه بندی برای برندها وجود داشته که در بالا به شناخته شده ترین آنها اشاره شد. بانوی شهر قصد دارد در ادامه به برندهای لوکس و اقتصادی بپردازد.

برند

تقریبا هدف بیشتر برندها ارائه یک یا چند محصول با کیفیت و یا خدمات خاص در زمینه های مختلف بوده که در نحوه ارائۀ آن با هم متفاوند. در برخی برندها نظیر برندهایی که در زمینه تکنولوژی فعالیت می کنند، لزوما همیشه محصولی فیزیکی و مشخص به دست مشتری نمی رسانند. به عنوان مثال در صنعت خودروسازی، محصول ارائه شده اتومبیل است که در نهایت به دست مشتری می رسد اما در شرکتی مانند فیس بوک، مشتری قرار نیست کالایی مانند اتومبیل دریافت کند بلکه می تواند از خدمات اینترنتی شرکت، نهایت استفاده را ببرد.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه