درباره جراحی بینی یا رینوپلاستی (Rhinoplasty) بیشتر بدانیم

written by ناهید پورمرز 4 اردیبهشت 1398
رینوپلاستی چیست

جذابیت چهره منوط به تناسب اجزای صورت با یکدیگر است. بینی که در مرکز چهره قرار گرفته، در واقع پایه ای برای این حس تعادل و زیبایی است. بسیاری از افراد از اندازه و یا شکل بینی خود راضی نبوده و برای تغییر شکل آن، به جراحی بینی یا رینوپلاستی روی می آورند. البته این نوع جراحی فقط مختص زیبایی نیست، بلکه برای رفع اختلال های تنفسی ناشی از نقص ساختار بینی مانند پولیپ و یا شکستگی نیز بکار می رود. اما سالیانه تعداد زیادی از افراد در سراسر دنیا، تحت عمل رینوپلاستی زیبایی قرار می گیرند؛ در این میان ایران، دارای رتبه اول در جراحی زیبایی بینی است.

بانوی شهر این در این مقاله به بررسی این عمل جراحی پرطرفدار می پردازد.

 رینوپلاستی

جراحی بینی یا رینوپلاستی چیست؟

جراحی بینی، شکل، اندازه و تقارن بینی را بهبود بخشیده و آن را نسبت به بقیه اجزای صورت متناسب تر می سازد. هنگامی که این کار توسط جراحی ماهر انجام شود، می تواند یک روش برای بهبود زندگی بیشتر افراد و افزایش اعتماد به نفس آنها باشد.

تغییرات بینی در طی رینوپلاستی

تغییر شکل بینی در بیماران مختلف با توجه به ساختار بینی، استخوان، غضروف، پوست و همچنین خواست خود بیمار برای فرم ظاهری بینی متفاوت است. جراح می تواند به کمک یک یا دو روش زیر، به تغییر شکل بینی بیمار کمک کند:

  • برطرف کردن انحراف بینی
  • برداشتن قوز بینی
  • کاهش طول بینی
  • کاهش پهنای بینی
  • جمع کردن پره های بینی
  • برطرف کردن شکستی بینی
  • از بین بردن موانع تنفسی

 رینوپلاستی

چه کسانی برای جراحی زیبایی بینی کاندیدای مناسبی هستند؟

معمولا از حدود 14 سالگی برای دختران و 16 سالگی برای پسران، شروع سن مناسب برای جراحی بینی است. از این سن به بعد، مردان و زنان می توانند این جراحی را انجام دهند. قبل از رینوپلاستی، بیمار باید علاوه بر آمادگی جسمی، از لحاظ روحی نیز آماده باشد. به این معنی که سطح توقعی معقول، واقع بینانه و متناسب با فیزیک خود از حراجی داشته و انتظارات غیرمنطقی نداشته باشد. به این منظور در بعضی از مراکز جراحی، یک یا دو جلسه مشاوره قبل از عمل برای بیمار ترتیب داده شده تا از لحاظ فکری و روحی نیز آماده گردد. در این جلسات، مشاور و جراح توضیحات لازم درباره عمل بینی و تغییرات قابل انجام به روی بینی بیمار را برای او توضیح می دهند که چطور می تواند بینی متناسبی با چهره خود داشته باشد نه لزوما آنچه که در ذهن او می گذرد.

 رینوپلاستی

انتخاب جراح مناسب برای رینوپلاستی

طیف گسترده ای از جراحان متخصص، برای عمل زیبایی بینی وجود دارند. اما سبک کار همه آنها یکسان نیست. بعضی از جراحان بیشتر به عملکرد عادی دستگاه تنفس بعد از عمل فکر می کنند، و بعضی دیگر بیشتر شکل و ظاهر بینی را مد نظر قرار می دهند. دسته اول برای آنکه به مجاری تنفسی فشار وارد نشده و تنفس بیمار بعد از جراحی اختلال پیدا نکند، سبک کار خود را بیشتر بینی طبیعی قرار می دهند. اما دسته دوم معمولا ایده آل های بیمار را در نظر گرفته و سعی می کنند تا حد زیادی شکل بینی مطابق با خواست بیمار تنظیم شود. که جراحی های این سبک معمولا فانتزی یا نیمه فانتزی است. در هر دو طیف جراحان حاذق و مشهوری دیده می شود اما توجه داشته باشید اگر به دنبال بینی عروسکی یا فانتزی هستند، جراحان دسته اول مناسب شما نیستند. حتی اگر حاذق ترین جراح باشد، باز هم سعی می کند بینی شما بهترین عملکرد را داشته باشد نه لزوما فانتزی شود. بنابراین ممکن است علیرغم تعریف های بسیار، شما از نتیجه عمل خود راضی نباشید.

برای آشنایی با سایر عمل های جراحی مقاله لیفت بینی را بخوانید.

 رینوپلاستی

اگر قصد جراحی بینی دارید، حتما به مطب جراحان مورد نظرتان سر زده و با بیماران قبلی صحبت کنید که تا چه اندازه از عمل خود راضی هستند و یا حتی اگر به بیمارانی که چندین سال از جراحیشان گذشته دسترسی دارید، درباره عمل و دوره بعد از آن تحقیق کنید. همه این موارد می تواند به شما کمک کند که در انتخاب خود هوشیارتر عمل کرده و انتظاری بجا و معقول از جراحی خود داشته باشید.

انواع جراحی بینی

رینوپلاستی دارای تکنیک هایی به شدت فردی بوده و روش های جراحی در جراحان مختلف بسته به آناتومی و تغییرات مورد نظر بیمار متفاوت است. جراحی بینی بین 90 تا 180 دقیقه طول می کشد. با این حال این جراحی در یک سری از اصول مشترک بوده که در سه گروه عمده جای می گیرند:

رینوپلاستی باز Open Rhinoplasty

 رینوپلاستی

در رینوپلاستی باز، یک برش کوچک زیر نوک بینی، بین پره ها ایجاد می شود. این روش به جراح اجازه دسترسی کامل به ساختار داخلی بینی را داده و جراح قدرت مانور بیشتری داشته و می تواند در ابعاد گسترده تری شکل بینی را تغییر دهد. زخم های حاصل از عمل نیز در کانون بینی پنهان شده و در ظاهر غیرقابل تشخیص خواهند بود.

رینوپلاستی بسته Closed Rhinoplasty

 رینوپلاستی

در رینوپلاستی بسته، برش ها درون سوراخ بینی ایجاد می شوند. این روش بیشتر برای بیمارانی که نیاز به تغییرات جزئی تری نسبت به ساختار بینی دارند، استفاده می شود. در رینوپلاستی بسته نیز هیچ زخم قابل مشاهده ای پس از جراحی وجود ندارد.

تیپ پلاستی Tiplasty

 رینوپلاستی

تیپ پلاستی به منطقه تغییر شکل داده شده اشاره دارد، نه تکنیک برش. ممکن است تیپلاستی فقط شامل تغییر شکل نوک بینی شده بدون آنکه بر قسمت های دیگر بینی تاثیر بگذارد. جراحان زیبایی ممکن است از روش باز یا بسته برای Tiplasty استفاده کنند.

آیا روش های غیرجراحی برای تغییر شکل بینی وجود دارد؟

در موارد خاص، شکل بینی را می توان با استفاده از پرکننده های پوستی Dermal Fillers تغییر داد. به کمک این فیلرها، نقاط خاص بینی مثل پل بینی، پره ها و تا حدودی عدم تقارن بینی را می توان بهبود بخشید. اگر چه نتایج حاصل از آن موقتی است، اما این روش غیر جراحی می تواند یک راه مقرون به صرفه برای بیماران باشد.

 رینوپلاستی

بعد از جراحی بینی

1 تا 2 هفته اول، بسیاری از بیماران کبودی و تورم را تجربه می کنند. بیمار در ابتدا ممکن است به خاطر همین کبودی و ورم قادر به دیدن نتایج مثبت عمل جراحی نباشد. اما جای نگرانی نیست! این کبودی و تورم بعد از 10 تا 14 روز کاهش یافته و اکثر بیماران می توانند پس از یک یا دو هفته، به محل کار خود بازگردند. اما با این حال، طبق دستورالعمل های جراح، فعالیت های شدید و سنگین تا چند وقت محدود می شود. پس از حدود یکماه، شما قادر به دیدن نتایج مثبت اولیه جراحی خواهید بود اما تا حدود یکسال ممکن است تورم خفیفی در بینی وجود داشته باشد که برای دیگران مشخص نخواهد بود.

 رینوپلاستی

نتایج جراحی رینوپلاستی دائمی بوده و این بدان معناست که بینی جدیدتان برای یک عمر با شما خواهد بود. همین مسئله اهمیت انتخاب جراح مناسب را پررنگتر کرده تا نتایج بهتری از جراحی بدست آورید.

عوارض جراحی رینوپلاستی

 رینوپلاستی

این عمل نیز همانند جراحی های دیگر، ممکن است با عوارضی همراه باشد که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ایجاد عفونت
  • عدم تقارن پره های بینی
  • شکستگی استخوان بینی
  • افتادگی نوک بینی
  • ایجاد اسکارهای شدید روی بینی
  • اختلال در مجاری تنفسی

به دلیل عدم تجربه و یا قصور پزشکی، برخی موارد جراحی، منجر به فوت بیمار شده است.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه