تاتو (Tattoo) یا خالکوبی پوستی چیست؟

written by هانیه زاهدی 11 آذر 1398
خالکوبی پوستی

به نظر می رسد محبوبیت تاتو یا خالکوبی پوستی در سال های اخیر افزایش زیادی یافته است. این هنر چندین هزار سال قدمت داشته و افراد در فرهنگ های مختلف به دلایل متفاوتی خالکوبی می کنند؛ برخی به عنوان آرایش مانند تاتوی خط چشم، خط لب، ابرو، بعضی به عنوان هویت و نشان اجتماعی، عده ای دیگر برای زیبایی و… خالکوبی اگرچه نسبت به دهه های گذشته امن تر و بهداشتی تر انجام می شود، اما باز هم داشتن یک تاتوی با کیفیت، کار آسانی نیست.

در طی این عمل با ورود سوزن به همراه رنگدانه به پوست، طرح های هنری زیبایی خلق شده که البته باعث آسیب پوست در محل های ورودی سوزن می شود؛ اما اگر پوست به درستی بهبود پیدا کند، طرح های دلخواه و جذابی روی آن باقی خواهد ماند. در طی تاتو کردن، جوهر تا عمق یک میلیمتری پوست (لایه میانی، درم) داخل شده که سلوهای ثابتی دارد و این امر باعث ماندگاری همیشگی طرح می شود. تزریق روی سلول های خارجی پوست انجام نمی شود چون مرتب در حال ریزش می باشند.

بانوی شهر قصد دارد در این مقاله شما را با تاتو یا خالکوبی پوستی و عوارض آن بیشتر آشنا کند.

درباره خالکوبی بیشتر بدانیم

در طی این عمل لایه فوقانی پوست (اپیدرمال) و لایه میانی پوست (درم) درگیر بوده و بیشتر خطرات و عوارض جانبی ناشی از خالکوبی زمانی اتفاق می افتد که تاتو هنوز تازه است. در این مرحله، پوست در پی التیام و بهبود خود می باشد، لذا باید مراقبت های لازم برای جلوگیری از بروز عوارض جانبی آن به عمل بیاید. به طور کلی در طی 2 هفته اول، شخص در برابر عفونت پوستی آسیب پذیر بوده که علائم آن شامل قرمزی، خارش، ترشح و تورم پوست می باشد و تاتوکار قبل از شروع، باید نکاتی را در مورد نحوه جلوگیری از عفونت بیان کند. اگر عفونت گسترش یابد، علائم دیگری مانند تب داشته و در موارد شدیدتر، می تواند مزمن و مداوم باشد.

بعد از خالکوبی به علت خونریزی و ترشحات، باید بانداژ را هر یکساعت یکبار به مدت 24 ساعت، مرتب عوض کنید. پس از گذشت یک روز، محل تاتو شده را به آرامی با آب و صابون ضدباکتری شسته و به بسیار آهسته خشک کنید. (به هیچ وجه پد خشک روی آن نکشید). پس از شستشو از پمادهایی نظیر A&D، ویتامین E، روغن درخت چای یا محصولی که توسط تاتوکار به شما توصیه شده، استفاده کرده و بعد از بهبود یافتن خالکوبی، برای سالم نگه داشتن آن، یک لوسیون مرطوب کنندۀ باکیفیت همواره استفاده کنید. تا قبل از بهبودی کامل محل تاتو، در وان غوطه ور نشده و یا شنا نکنید. نور خورشید به خالکوبی آسیب می رساند. چنانچه می خواهید در معرض آفتاب باشید، باید یک ضد آفتاب (با SPF بالا) به تتوی خود بزنید.

خالکوبی

سوزن ها و سایر تجهیزات مورد استفاده در معرض آلودگی و به دنبال آن انتقال بیماری، قرار دارند. اگر در طی خالکوبی آب غیراستریل با جوهر مخلوط شده و یا سوزن و تجهیزات به خوبی ضدعفونی نشده باشند، باعث ایجاد عفونت می شوند. و چنانچه دستورالعمل های بهداشتی مناسب رعایت نشود، می تواند سبب انتقال بیماری های خونی نظیر هپاتیت B و C (که ممکن است منجر به آسیب کبدی طولانی مدت و متعاقبا سرطان کبد شود)، HIV ( بیماری ایدز )، کزاز، سل و سفلیس شود.

برخی از افراد ممکن است بعد از خالکوبی کردن، یک واکنش آلرژیک داشته باشند که این واکنش معمولاً مربوط به جوهر است مخصوصاً اگر دارای پلاستیک و یا فلز باشد – نه فرآیند سوزن زدن. تحقیقات پزشکی نشان داده رنگدانه های قرمز، زرد، آبی و سبز بیشترین حساسیت پوستی را ایجاد می کنند. علائم واکنش آلرژیک شامل بثورات قرمز، کهیر و خارش شدید بوده و تورم نیز در مواردی رخ می دهد. این اثرات حتی ممکن است سالها پس از تاتو کردن نیز اتفاق بیفتد.

خالکوبی پوستی

جوهرهای خالکوبی اگرچه نسبت به گذشته بسیار باکیفیت تر و ایمن شده اند، اما باز هم لازم نسبت به آنها مخصوصا رنگ های روشن تر حساس باشید. اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) درمورد زدن برچسب استاندارد به جوهرها بسیار سختگیرانه عمل می کند اما باز هم هنگام تاتو کردن باید این مواد کاملا استریل باشند تا خطری ایجاد نشود. خالکوبی ممکن است سبب ایجاد زخم های کلوئیدی یا اسکار پوستی شود. این مورد زمانی اتفاق می افتد که فرآیند ترمیم پوست به درستی انجام نشده و یا پوست دچار عفونت و واکنش آلرژیک شود. در مواردی اندک مخصوصا اگر تاتو با موادی کم کیفیت انجام شده باشد، چنانچه شخص به هر دلیلی بخواهد اسکن MRI انجام دهد، این اسکن می تواند تورم و خارش محل های خالکوبی شده را به همراه داشته باشد. اگرچه این موارد نادر است اما اگر نگران ایجاد این نوع واکنش ها هستید، قبل از اسکن MRI حتما با پزشک مشورت کنید.

اشخاصی که تاتوی پوستی گسترده دارند، چنانچه مبتلا به سرطان پوست و یا دیگر بیماریهای پوستی شوند، علائمشان از چشم آنها پنهان خواهد ماند. این علائم شامل خال های واضح، لکه های قرمز و یا دیگر مشکلات پوستی است که به صورت نامشخص درآمده و ممکن است فرد زمانی از آنها اطلاع پیدا کند که بیماری گسترش زیادی پیدا کرده باشد.

خالکوبی پوستی

اگر مایل به خالکوبی هستید، در درجه اول به دائمی بودن آن فکر کنید. چنانچه تردید دارید، ابتدا تاتوهای چسبی و موقت را امتحان کرده تا میزان رضایت خود را بسنجید. چنانچه دوست داشتید، در مرحله بعد لازم است محلی مطمئن و شخصی حرفه ای را برای انجام این کار انتخاب کرده تا ایجاد عوارض جانبی ناشی آن را به حداقل برسانید. محلی که برای تاتو انتخاب می کنید باید مجهز به اتوکلاو (دستگاه مخصوص استریل) بوده و سوزنها فقط یکبار مورد استفاده قرار گرفته و شخص تاتوکار باید در تمام مدت دستکش لاتکس استفاده کند. به علاوه توجه داشته باشید که پس از پایان کار چنانچه مقداری از جوهر باقی ماند، باید دور ریخته شده و به ظرف اصلی بازگردانده نشود. بهتر است ابتدا تاتوی کوچکی روی بدن خود انجام داده تا علاوه بر اطمینان از مهارت تاتوکار، واکنش پوست خود نسبت به آن را ببینید. چنانچه پوستتان در زمان کوتاهی بهبود پیدا کرد، می توانید در مورد انجام خالکوبی های وسیع تر، بهتر تصمیم بگیرید.

خالکوبی پوستی

برخی ممکن است بعد از تاتو کردن از انجام آن پشیمان شده و بخواهند آن را بردارند. برداشتن آن توسط متخصص پوست یا جراح پلاستیک انجام شده که علاوه بر پرهزینه بودن، نتایج آن بسیار متغیر است.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه