بانو مه لقا ملاح مادر محیط زیست ایران

written by لاوین قریشی 9 بهمن 1397
مه لقا ملاح مادر محیط زیست ایران

محیط زیست از مهمترین عوامل تاثیرگذار در شخصیت و کیفیت زندگی بشر بوده و هست. آلودگی محیط زیست همواره زندگی انسان ها و چرخه طبیعت را تهدید میکند، به گونه ای که یکی از اساسی ترین مشکلات تمدن انسانی که خود انسان توانسته است در ایجادش نقشی چشم گیر داشته باشد، آلودگی محیط زیست و تخریب بخش های عظیمی از آن است.

انسان های زیادی در سطح دنیا بعنوان فعالان محیط زیست حضور دارند که زندگی خود را وقف این هدف بزرگ نموده اند. خانم مه لقا ملاح بانوی ایرانی از جمله انسان هاییست که در طول یک قرن زندگی  همواره در تلاش برای حفظ محیط زیست و جلوگیری از آلودگی آن بوده است.

در ادامه شرح مختصری از زندگی گرانبهای مادر محیط زیست ایران را با شما در میان می گذاریم.

اگر میخواهید با ویژگی های زنان موفق و کارآفرین آشنا شوید، خواندن مقاله 7 خصوصیت زنان موفق را بخوانید.

زندگینامه مختصر بانو مه لقا ملاح

خانم مه لقا ملاح سال 1296 در مشهد متولد شد، ایشان بعد از اخذ مدرک کارشناسی و ارشد در رشته علوم اجتماعی برای ادامه تحصیل به فرانسه رفتند و در دانشگاه سوربن موفق به اخذ مدرک دکترا در رشته علوم اجتماعی شدند.

بانو ملاح زمانیکه در فرانسه مشغول به تحصیل بودند، دوره کتابداری را در کتابخانه مرکزی فرانسه گذراندند.

بعد از اخذ مدرک دکترا به ایران بازگشتند، و در کتابخانه دانشگاه تهران مشغول به فعالیت شدند، سپس در سال 1347 به ریاست کتابخانه موسسه تحقیقات روانشناسی برگزیده شدند.

فعالیت در کتابخانه روانشناسی دانشگاه، فهرست بندی کتابهای علمی جدید سرآغازی برای توجه ایشان به مسئله محیط زیست بود.

مطالعه کتاب های مختلف در رابطه با محیط زیست باعث شد توجه و حفاظت از محیط زیست از سال1352 به دغدغه اصلی زندگی این بانوی تلاشگر تبدیل شود.

با مطالعه و تحقیق در حوزه محیط زیست ایشان متوجه شدند مسئله آلودگی و محافظت از محیط زیست مربوط به یک کشور نیست، بلکه مسئله ای جهانی است و باید برای حل آن راهکارهای اساسی پیدا کرد.

مطالعات زیاد در این زمینه، بانو مه لقا ملاح را به این نتیجه رساند راه حل اصلی جلوگیری از آلودگی و تخریب محیط زیست در خانواده است.

مه لقا ملاح مادر محیط زیست ایران

شروع فعالیت های موسسه جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست

از نظر بانو ملاح زنان نقش اساسی در حفظ و تخریب محیط زیست دارند، به باور ایشان زنان به دلیل اینکه به وجود آورنده و تربیت کننده نسل انسان هستند، میتوانند در فرایند آلودگی محیط زیست، مقابله با تخریب آن و بالعکس از طریق آموزش فرزندان در منزل نقشی چشم گیر و تاثیرگذاری داشته باشند.

بعد از بررسی و مطالعه فراوان، ایشان به این نتیجه رسیدن برای حفظ محیط زیست باید به روش گروهی اقدام کنند، سپس یک موسسه با نام “جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست” را بنیان گذاری کردند.

نام این موسسه براساس 50 سال مطالعات ایشان در حوزه مربوط به زنان و محیط زیست انتخاب شد و در سال 1374 فعالیت خود را آغاز کرد.

مختصری از فعالیت های موسسه جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست

برای انجام فعالیت های پیشرو این موسسه در قابل 6 کمیته که عبارتند از: کمیته آموزش، پژوهش، روابط عمومی و بین الملل، انتشارات، مالی، و شعبه ها تشکیل شد.

موسسه با هدف ” زمین سبز و آسمان آبی” فعالیت های خود را آغاز نمود و کلیه اعضا برای نیل به این هدف با یکدیگر هم پیمان شدند.

در طول سالها فعالیت، موسسه در قالب کمیته آموزش توانست 560 معلم و 13هزار دانش آموز را در مقاطع مختلف برای حفاظت از محیط زیست و جلوگیری از تخریب و آلودگی آن آموزش دهد.

هدف اصلی کمیته آموزش، کودکان در مقطع مهدکودک و ابتدایی بود. زیرا از دیدگاه خانم ملاح باید از همان ابتدا به کودکان آموزش داد که زمین محل زندگی و متعلق به آنهاست تا در حفظ و نگهداریش کوشا باشند.

کمیته روابط بین الملل موسسه جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست هر ساله در سمینارها و نشست های مربوط به محیط زیست حضوری فعالانه دارد.

کمیته انتشارات موسسه توانسته است از طریق فصلنامه ” فریاد زمین” به انتشار جزوات و مطالب آموزشی در رابطه با محافظت از محیط زیست، جلوگیری از آلودگی آن بپردازد.

بهترین راهکار از دیدگاه خانم ملاح و اعضای مجموعه برای حفاظت از محیط زیست، فرهنگسازی است که باید از سن کودکی و به روش مشارکتی آموزش آن آغاز شود.

مه لقا ملاح مادر محیط زیست ایران

سبک زندگی خانم ملاح

مطالعه کتاب و ساختن نهاد و موسسه برای حفاظت از محیط زیست پایان کار نبود. بانو ملاح با رعایت راهکارهای ساده توانستند در زندگی شخصی نیز به حفظ محیط زیست بپردازند.

ایشان بیش از 60 سال است که بیشتر زباله هایی مانند تفاله چای، پوست میوه و …. را در گودالی در باغچه خانه شان میریزند، تا با تبدیل شدن به کود، گیاهان از آن استفاده کنند. و تنها زباله هایی مانند کاغذ که قابل بازیافت است را بیرون از خانه می گذارند.

برای جلوگیری از مصرف پلاستیک و افزایش آن در طبیعت، به جای آب معدنی، آب جوشیده سماور را سرد کرده و مصرف می کنند.

در طول سالیان زندگی هیچ وقت از دستمال کاغذی استفاده نکرده اند و به جای آن دستمال پارچه ای را ترجیح می دهند. ایشان هنگام خرید از کیسه های پارچه ای به جای مواد نایلونی استفاده می کنند.

بانو مه لقا ملاح در طول یک قرن زندگی تلاش های زیادی را در حوزه محیط زیست چه در جامعه و چه در زندگی شخصی خود انجام داده اند. ما بانوان ایران زمین نیز میتوانیم قدم در راه بزرگ و بی پایان خانم مه لقا ملاح برداریم و برای حفظ محیط زیست و داشتن زمینی پاک تلاش کنیم.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه