7 راهکار موثر در تقویت هوش نوزاد را بشناسید

written by ژاله نوذری 2 آذر 1399
تقویت هوش نوزاد

در بدو تولد، مغز نوزادان حاوی 100 میلیارد سلول عصبی است (به اندازه ستاره های موجود در کهکشان راه شیری!). در طول سال های اولیه زندگی، تعداد بیشماری اتصالات مغزی – سلولی به نام سیناپس های عصبی اتفاق خواهد افتاد. این اتصالات عصبی موجب انتقال پیام ها در سیستم عصبی و در نتیجه رشد و تکامل مغز می شوند. پس وجود تحریکات محیطی و مغزی برای انتقال سیناپسی به ویژه در نوزادی و کودکی امری لازم و ضروری است. هنگامی که نوزدان در معرض تجربیات خوشایند و سرشار از تحریک های هوشی و زبانی  قرار گیرند، اتصالات و مسیرهای عصبی مغز او فرصت بیشتری برای پیوندهای سیناپسی خواهند داشت. همچنین آنان در آینده به مهارت های شناختی همچون استدلال و برنامه ریزی دست می یابند. بنابراین به عنوان والد یا مربی شیرخوارگاه، مهد کودک یا حتی پرستار کودک بهتر است با روش های تقویت هوش نوزاد آشنا شوید.

تقویت هوش نوزاد

برای تقویت هوش نوزاد می توانید از روش های زیر استفاده کنید.

1) مراقبت های دوران بارداری و توجه به سلامتی در این دوره بر رشد و تقویت هوش نوزاد تاثیرگذار است. اگر زنان باردار در این دوره داروهایی خاص، الکل یا مواد مخدر استفاده کنند مطمئناً بر سلامت مغز کودکان تاثیرات مخربی می گذارد. این کودکان در آینده به ناتوانی یادگیری شدید، مشکلات تحصیلی، ناسازگاری رفتاری و حالت های تکانشی دچار می شوند. همچنین مطالعات نشان داده است که سیگار کشیدن در دوران بارداری با کاهش توانایی خواندن کودکان در مدرسه همراه است. پس توجه به نوع تغذیه در این دوران موجب رشد بهتر کودکان و جلوگیری از بروز چنین آسیب هایی می شود.

تقویت هوش نوزاد

2) با کودکان صحبت کنید و تعاملات اجتماعی تان را افزایش دهید. در این دوران کودکان از بلند صحبت کردن لذت می برند. توجه داشته باشید که قسمت هایی از مغز مسئول درک گفتار و تولید زبان هستند و برای تقویت هوش نوزاد و اتصالات عصبی سیناپسی در این نواحی مغزی لازم است تحریکات محیطی صورت گیرد. خواندن کتاب با صدای بلند یا خواندن آوازهای کودکانه و شعر روشی موثر در این زمینه محسوب می شود.

خواندن مقالات 5 راهکار برای تقوی ذهن کودکان و راههای تقویت بهره هوشی را پیشنهاد می کنیم.

تقویت هوش نوزاد

3) با کودکتان بازی های دستی را انجام دهید. حتی انجام بازی های عروسکی، ذهن کودکتان را درگیر می کند و توجه او را جلب می کند. استفاده از دست برای آموزش به خردسالان به آنها نشان می دهد که چگونه از لحاظ جسمی با دنیای خود ارتباط برقرار کنند.

اسباب بازی هایی را انتخاب کنید که به نوزادان امکان کشف و تعامل محیط را بدهد. اسباب بازی هایی خانه سازی و کشف روابط علت و معلولی و استدلال “اگر-آنگاه” را بدین منظور بکار ببرید.

تقویت هوش نوزاد

4 ) کودک تان را به خواندن کتاب تشویق کنید. کتاب هایی را با تصاویر بزرگ و رنگارنگ انتخاب کنید و با اشاره کردن به تصاویر خاص یا حتی گوش دادن به کتاب های موزیکال زمینه جلب توجه کودکان را فراهم سازید تا ذهن شان تقویت شود.

تقویت هوش نوزاد

5 ) عشق تان را به کودکان ابراز کنید. تحقیقات نشان داده است که نوازش کردن نوزادان، داشتن تماس پوستی و ابراز احساسات باعث تقویت کلامی، رفتاری و هوشی در آنان می شود. همچنین علاقه و خوشحالی خود را به کودکتان نشان دهید. کودکان با دیدن زبان بدن والدین، چشم های شاد، لبخند زدن و تجربه نوازش رشد بهتری در همه ی زمینه های جسمی، هیجانی و اجتماعی خواهند داشت.

تقویت هوش نوزاد

6 ) آموزش رفتارهای مرتبط با نظم اجتماعی و رعایت نوبت و غیره را به کودکانتان آموزش دهید. حتی اگر فرزندتان رفتارهای ناسازگارانه انجام داد، با او بطور جدی برخورد کنید در تربیت او کارهای لازم را انجام دهید.

7) در مورد داشتن احساساتی همچون مهربانی و همدلی با کودکتان صحبت کنید. می توانید از روش های آموزشی رفتار اجتماعی بهره بگیرید. این را بدانید که هرچه ارتباطات مغزی بیشتری برای پاسخ های همدلی و حسن نیت ایجاد کنید، این مدارهای مغزی بیشتر به هم وصل می شوند. این کار نه تنها به رشد زبان و یادگیری شناختی کودکان کمک می کند بلکه موجب افزایش مهارت های مثبت و سایر توانایی ها در زندگی آنان می شود.

نتیجه گیری

با کمی آگاهی و تمرین می‌توان کودکی باهوش و بااستعداد پرورش داد و این را بدانید که تقویت هوش نوزاد کار دشواری نیست

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه