راه های غلبه بر احساس خجالت را بشناسید

written by ژاله نوذری 30 مرداد 1397
راه های غلبه بر احساس خجالت را بشناسید

خجالت یکی از انواع احساسات جهانی به شمار می رود که نشانه های رفتاری شاخصی دارد و  باعث می شود زمانی که افراد خجالتی در جمع قرار گیرند، فورا شناسایی شوند. خجالتی بودن یا شرمگین بودن پدیده ای است که در بیشتر موارد خود فرد خجالتی از این مسئله در عذاب است و اطرافیان دائما درصدد کاهش خجالت نزدیکان، فرزندان و دوستان خود هستند. اما چه راهی برای غلبه بر خجالت وجود دارد؟ چگونه خجالتی نباشیم؟ از چه راهی خجالتمان را کاهش دهیم؟ بانوی شهر تلاش دارد شما را با این راه کارها آشنا سازد.

افراد خجالتی هنگام احساس خجالت فکر می کنند که تنها فرد روی کره زمین هستند و حس خجالت را به عنوان یک احساس کاملا منفی در نظر می گیرند، اما در حقیقت، زمان آن رسیده است که خجالت را کنار گذاشته و به عنوان یک فرد مورد اعتماد، در روابط اجتماعی خوب عمل کنید. برای این کار روش های زیر را به کار بگیرید :

خندیدن

تحقیقات اخیر نشان داده است که به طور کلی خنده و شوخی هر دو مولفه های کلیدی سلامت روان محسوب می شوند. ساده ترین راه برای به دست آوردن آرامش در لحظه های شرم آور این است که در آن زمان بخندید. همچنین می توانید موقعیت خنده دار ایجاد کنید و ویژگی خجالتی بودن خود را با شوخ طبع بودن تغییر دهید. حتی می توانید روی میز کار یا صندلی خود جملات الهام بخش و مثبت بنویسید برای مثال :  “من تمام موانع را از سر راه بر می دارم.”

احساس خجالت

صحبت کردن با دیگران در مورد موضوع خجالت

زمانی که از مسئله ای خجالت می کشید یا در موقعیتی احساس شرم می کنید حتما این موضوع را با دوستان یا نزدیکان خود در میان بگذارید. این امر باعث می شود تا ضمن برقراری ارتباط اجتماعی بتوانید با صحبت کردن احساس آرامش کنید.

نفس عمیق کشیدن

خجالتی بودن و نفس عمیق کشیدن

در بسیاری از افراد پس از احساس خجالت معمولاً شاهد افزایش سطح علایم اضطراب هستیم. برای مثال میزان ضربان قلب و فشار خون افزایش می یابد، تنگی نفس اتفاق می افتد و چهره افراد سرخ می شود. برای حفظ آرامش خود، کمی نفس عمیق بکشید و موقعیت را دوباره ارزیابی کنید. این کار به کاهش واکنش فیزیولوژیکی که تجربه می کنید (مثلا سرخ شدن) کمک می کند. تنفس عمیق همچنین به شما در صحبت کردن و کنترل رفتار کمک خواهد کرد.

به هیچ عنوان در مورد احساس خجالت تصویر سازی ذهنی انجام ندهید

زمانی که در مورد موقعیت ها و اعمال خود فکر می کنید تلاش کنید تصویر سازی مثبت انجام دهید به نحوی که موقعیت های خوشایند با اعمال اجتماعی و مناسب را شامل شود، از تصویرسازی ذهنی مبتنی بر خجالت و شرمگینی اجتناب نمایید. این امر موجب شکل گیری شناخت های معیوب می گردد و بر رفتار آتی شما اثرات منفی می گذارد.

تمرین مدیتیشن کنید

تمرین مدیتیشن کنید

مراقبه ذهنی یا مدیتیشن تکنيکی است که شما را در مورد افکار و احساسات آگاه می سازد. انجام این کار می تواند برای افزایش انسجام فکری و تمرکز ذهن مفید و در نتیجه افراد کنترل رفتاری بیشتری داشته باشند و در موقعیت های تنش زا یا شرم آور بهتر رفتار کنند.

برای انجام مدیتیشن مراحل زیر را انجام دهید 

  • برای 10-15 دقیقه آرام بنشینید، بطور عمیق نفس بکشید. بر نفس کشیدن خود تمرکز کنید.
  • هر تصوری که وارد ذهن می شود را تصدیق و احساس خود را شناسایی کنید. با خود بگو، “احساس خجالت می کنم.”
  • احساستان را بپذیرید، به خود بگو، “من می توانم خجالتم را بپذیرم.”
  • قبول کنید که این یک احساس موقت است. به خود بگو، “من می دانم که این احساس موقت است. این حس کاهش خواهد یافت.
  • توجه و آگاهی  را بر تنفس متمرکز کنید. همانطور که افکار بیشتر از ذهن شما عبور می کنند، روند را تکرار تا آنها را تأیید کنید.

نتیجه گیری

بیاموزید که به شیوه ای آرام و طبیعی رفتارکنید و تضادهای ذهنی و احساسات ناخوشایند درونی را به حداقل برسانید. فراتر از هر چیز، به یاد داشته باشید به جای فاصله گرفتن از دیگران، با آنان تعامل داشته باشید، توانایی رویارویی و برقراری روابط اجتماعی بهترین راه حل است.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه