عوارض کم تحرکی بر بدن را جدی بگیرید

written by هانیه زاهدی 8 آبان 1398
کم تحرکی

کم تحرکی مسئله ایست که در حال تبدیل شدن به یک معضل از منظر بهداشت عمومیست تا جاییکه از آن به عنوان “بیماری زمان ما” یاد می شود. به نظر می رسد سبک زندگی مبتنی بر کم تحرکی در بسیاری از کشورها به طور فزاینده ای در حال گسترش است. این لایف استایل مطابق استاندارهای فعالیت روزانه نیست.

بر طبق استانداردهای جهانی، هر فرد بزرگسالان باید حداقل 150 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشد. که البته این مدت زمان با توجه به شرایط فرد می تواند بیشتر و یا کمتر شود. رفتارهایی از قبیل نشستن، لمیدن یا دراز کشیدن را که مصرف انرژی بسیار کمی دارند، به عنوان رفتارهای بی تحرک تعریف می کنند. در یک تحقیقات گسترده مشخص شد که تنها 21 درصد از بزرگسالان دستورالعمل استاندارد فعالیت بدنی را رعایت می کنند و کمتر از 5 درصد، 30 دقیقه در روز فعالیت دارند.

بانوی شهر قصد دارد در این مقاله شما را با مهمترین عوارض کم تحرکی بر بدن و پیامدهای آن آشنا کند.

خطرات و عوارض جانبی کم تحرکی

پبش گرفتن این نوع سبک زندگی، قبل از هر چیزی سلامتی انسان را تهدید می کند. از جمله خطراتی که پیش روی سلامتی قرار دارند عبارتند از:

  • چاقی
  • دیابت نوع 2
  • برخی از انواع سرطان ها از جمله سرطان سینه ، رحم و روده بزرگ
  • بیماری های قلبی – عروقی
  • ضعیف شدن عضلات و استخوان ها
  • اختلال در سیستم ایمنی
  • بر هم خوردن تعادل هورمونها
  • مرگ زودهنگام

کم تحرکی

همچنین دوره های طولانی عدم فعالیت می تواند متابولیسم سلول ها را کاهش داده و توانایی بدن را در کنترل میزان قند خون، تنظیم فشار خون و تجزیه چربی مختل کند. بی تحرکی علاوه بر خطرات جسمی، تهدیدی برای سلامت روان نیز به شمار می رود. به طوریکه محققان ارتباط بین رفتارهای بی تحرک و افرایش خطر افسردگی را تایید کرده اند.

راهکارهای مقابله با کم تحرکی

داشتن یک لایف استایل فعال تر، می تواند احتمال بروز خطرات سلامتی، اختلالات روانی و مرگ زودرس را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. البته برای کسانیکه مدت طولانی بی تحرکی داشته اند و به احتمال زیاد در این مدت اضافه وزن را نیز تجربه کرده اند، ممکن است تغییر این شیوه بسیار سخت باشد. بنابراین بهتر است با شروع فعالیت بدنی در زمان های کوتاه، سعی در تغییر این سبک نادرست داشته باشند. به عنوان مثال با پیاده روی روزانه به مدت 5 دقیقه یا حتی 3 دقیقه کار خود را شروع کرده و هر هفته یک دقیقه به این زمان اضافه کنند. در طی این مدت بدن به این سیستم عادت کرده و بعد از چندین ماه فرد می تواند مطابق استاندارهای عمومی، فعالیت بدنی متناسب داشته باشد بدون اینکه احساس خستگی کند. اکثر متخصصان بهداشت توافق دارند که پیاده رویِ 10000 قدم در روز (تقریبا معادل 8 کیلومتر) هدف ایده آل برای بهبود سلامتی و کاهش خطرات ناشی از کم تحرکی است.

کم تحرکی

به طور کلی سعی کنید میزان فعالیت روزانه شما، بر زمان های بی تحرکی غلبه داشته باشد. به عنوان مثال هنگام سرکار رفتن اگر امکان دارد از وسیله نقلیه استفاده نکنید (یا دوچرخه را جایگزین کنید) و چنانچه مجبور هستید، ماشین را دورتر از محل کارتان پارک کرده و مسافتی را پیاده روی کنید.

  • در وسایل نقلیه عمومی به جای نشستن بایستید.
  • هنگام صرف چای یا قهوه در خانه یا محل کار سعی کنید راه بروید.
  • به جای آسانسور از پله ها استفاده کنید.
  • حتی هنگامی که مشغول تماشای تلویزیون هستید، موقع تبلیغات بلند شده و به اطراف بروید.
  • هنگام صحبت با تلفن سعی کنید بایستید یا قدم بزنید و…

روش های مختلف زیادی برای افزایش فعالیت بدنی وجود دارد. مهم این است که انواعی را که برای شما مناسب هستند، پیدا کرده و آنها را به طور مستمر انجام دهید. هیچ نعمتی بالاتر از سلامتی نیست، اگر از آن بهره مند هستید، ارزان از دست ندهید.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه