سندروم کاوازاکی چیست؟ و ارتباط آن با ویروس کرونا

written by ژاله نوذری 6 خرداد 1399
کاوازاکی

سندروم کاوازاکی (Kawasaki Syndrome) نوعی بیماری نادر است که باعث التهاب دیواره ی رگ های خونی در کودکان خردسال می شود.

این سندروم یکی از مهمترین دلایل بیماری قلبی در کودکان محسوب می شود. اما پزشکان معتقدند در صورت تشخیص زودهنگام و دریافت مداخلات پزشکی، قابل درمان است. طبق یافته ها 80٪ تا 90٪ درصد موارد بیماری کاوازاکی در کودکان زیر 5 سال و بالای 6 ماه رخ می دهد.

التهابات ناشی از سندروم کاوازاکی می تواند به عروق کرونر کودکان که خون را به قلب پمپاژ می کند، آسیب برساند. همچنین ممکن است باعث ایجاد مشکل در غدد لنفاوی، پوست، دهان، بینی و گلو کودکان شود. هرچند این بیماری مسری نیست اما بهتر است با علائم، علل بروز بیماری، روش های درمان آن و همچینین ارتباط احتمالی آن با ویروس کرونا آشنا شوید. پس با بانوی شهر همراه باشید.

سندروم کاوازاکی

علائم سندروم کاورازکی چیست؟

همانطور که در فوق به آن اشاره شد این بیماری باعث ایجاد التهاب در رگ های خونی می شود و علائم آن می تواند از خفیف تا شدید متفاوت باشد.

هر چند علامت اولیه این سندروم تب شدید به مدت چند روز است با این حال کودکان مبتلا به بیماری کاوازاکی ممکن است علائمی مانند بثورات پوستی، تورم غدد گردن، تورم دست و پا و قرمز شدن چشم، لب و زبان نیز داشته باشند.

در اوایل ابتلای کودک، سندروم کاوازاکی بر عملکرد عضله قلب یا دریچه های قلب تأثیر  می گذارد. بیماری کاوازاکی با تب بالاتر از 102 درجه فارنهایت شروع می شود که حداقل پنج روز ادامه دارد. علائم و نشانه های دیگر ممکن است شامل موارد زیر می باشد:

  • بروز بثورات پوستی: در هر نقطه از بدن امکان ایجاد نقطه های قرمز رنگ وجود دارد اما معمولاً در ناحیه پوشک شدیدتر است.
  • قرمز شدن چشم: چشم های خون آلود بدون عفونت
  • تورم و حساسیت غده (غده لنفاوی) در یک طرف گردن
  • متورم شدن دست و پا و قرمزی کف دست و کف
  • لبهای بسیار قرمز، متورم و ترک خورده
  • بروز لکه های قرمز بر روی زبان
  • تحریک پذیری قابل توجه
بیشتر بخوانید:  برای رفع ادرار سوختگی در کودکان چه کنیم؟

سندروم کاوازاکی

توجه: علائم و نشانه های اصلی این سندروم ممکن است همزمان وجود نداشته باشند. در بعضی از نوزادان، تنها تعداد کمی از این نشانه ها بروز می یابد. علائم غیر معمول دیگری نیز ممکن است وجود داشته باشد مانند استفراغ، اسهال، درد معده، سرفه، آبریزش بینی، سردرد یا درد و تورم مفاصل.

تشخیص سندروم کاوازاکی

هیچ آزمایش ویژه ای برای تشخیص سندروم کاوازاکی وجود ندارد. اگر به بیماری کاوازاکی مشکوک باشید، پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای بررسی عملکرد قلب (اکوکاردیوگرام) انجام دهد و ممکن است نمونه خون و ادرار را نیز بگیرد.

علاوه بر این، پزشک شما برای راهنمایی بیشتر در زمینه تشخیص و درمان می تواند شما را به متخصص کودکان در زمینه بیماری های عفونی، روماتولوژی یا قلب و عروق ارجاع دهد. اگر این بیماری زود تشخیص داده شود و مراحل درمانی سریعاً پیگیری شود، کودکان بهبودی نسبی را در زمان کوتاهی کسب می کنند.

علت

دانشمندان تاکنون علت دقیقی برای بیماری کاوازاکی مشخص نکرده اند، اما چنین تصور می شود که ناشی از نوعی واکنش سیستم ایمنی بدن باشد. این سندروم ممکن است با ژن ها، ویروس ها، باکتری ها و سایر موارد موجود در جهان اطراف کودک مانند مواد شیمیایی مرتبط باشد.

روش های درمان

کودکانی که به بیماری کاوازاکی مبتلا شده اند در بیمارستان بستری می شوند. دارویی که برای درمان بیماری کاوازاکی در بیمارستان استفاده می شود، گاما گلوبولین داخل وریدی (IVIG) نامیده می شود.

همچنین ممکن است به کودکان آسپیرین داده شود تا خطر مشکلات قلبی را کاهش دهد. (مصرف آسپرین برای کودکان خردسال با تجویز پزشکان صورت می گیرد، زیرا مصرف خودسرانه این دارو منجر به بیماری جدی به نام سندرم ریه می شود).

بیشتر بخوانید:  برای رفع ادرار سوختگی در کودکان چه کنیم؟

به طور کلی این بیماری در کودکان به صورت نادر رخ می دهد و بایستی کودک تحت نظارت پزشک متخصص قلب و عروق و عفونی مورد مراقبت قرار گیرد و معمولاً نیاز به مراقبت و پیگیری طولانی مدت دارند.

سندروم کاوازاکی

آیا سندروم کاوازاکی با ویروس کرونا (19-COVID) ارتباطی دارد؟

هنوز ارتباط بین سندروم کاوازاکی و ویروس کووید-19 مشخص نیست اما پزشکان این اطمینان را به والدین کودکان مبتلا به این سندروم داده‌اند که ریسک ابتلا به ویروس کرونا با علائم شدید در آنان، بسیارکم است.

در گزارش های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها، در ایالات‌متحده کودکانی که به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند، علائم خفیفی از این بیماری را داشته‌اند.

اولین مورد منتشر شده از بیماری کاوازاکی همراه با19-COVID در اواخر ماه آوریل در بیمارستان کودکان گزارش شد. این کودک علائمی همچون بروز تب، بثورات پوستی و علائم تنفسی  را داشت و تست کرونای او نیز مثبت اعلام شد. کودک مزکور پس از دریافت به مراقبت های اولیه از بیمارستان مرخص گردید.

هر چند سازمان بهداشت جهانی در خصوص بروز نشانه های ویروس کرونا در این کودکان هشدار داده است اما پزشکان و متخصصان این حوزه معتقدند که این احتمال پایین است.

مطلب را به اشتراک بگذارید

مقالات مرتبط را بخوانید

بدون دیدگاه